kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Japonya'nın "Çizgi film" büyükelçisi

Yeni Haber
Japon hükümeti, Japon sanatının tüm dünyada tanıtılması amacıyla ünlü manga (Japon çizgi romanı) animasyon kahramanı geleceğin kedisi "Doraemon"u çizgi film büyükelçisi atadı...
Japon Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "çizer Fujiko F. Fujio'nun, uzun metrajlı çizgi televizyon dizisine uyarlanmadan önce 1969'dan bu yana dergilerde dizi halinde yayınlanan zeki ve becerikli karakter Doraemon'un büyükelçi yapılmasıyla yabancı toplumların Japon animasyonunu daha iyi anlamalarının ve Japon kültürüne ilgilerinin artmasının umulduğu" belirtildi.

Japon Dışişleri Bakanlığında gelecek hafta düzenlenecek bir törenle Doraemon kılığında bir kişiye bizzat Dışişleri Bakanı Masahiko Komura görev mektubu verecek. Doraemon'un daha sonra Japon yaşam tarzı ve kültürünün değişik yönlerini yurt dışında tanıtmak amacıyla filmleri çekilecek.

Japon hükümeti, ülke imajını düzeltmek amacıyla bir süredir, Japonya'ya özgü manga ve çizgi dizileri yurt dışında diplomatik bir araç olarak kullanıyor. Tokyo, geçen yıl yabancı manga çizerleri için bir ödüllü yarışma açmıştı. Japon hükümeti ayrıca, ülke mutfağını da ata sporu judonun yurt dışındaki geleneğe saygı ve kurallarda esnekliği birleştiren başarısından esinlenerek, tüm dünyada yaygınlaştırmak için harekete geçmişti.

Japon lokantalarının yurt dışında yayılması için Japon Tarım Bakanlığı tarafından kurulan bir örgüt (ORJ), Japon mutfağının sağlık için yararlı olduğu sloganını kullanacağını, gastronomilerini tüm dünyada yaygınlaştırmanın en iyi yönteminin, özünü koruyarak, tüm dünya tarafından tanınan Japon savaş sanatı judo örneğinden esinlenmek olduğunu açıklamıştı.

Japon mutfağının tüm dünyada sevilmesi için Bangkok, Şangay, Taipei, Amsterdam, Londra ve Los Angeles'ta bürolar açan ORJ, yurt dışındaki Japon lokantalarında gıda zehirlenmelerinin meydana gelmemesi amacıyla Japon mutfağında güvenlik ve hijyen kampanyası başlatacak.Japon Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen ORJ, tüm dünyada sayısı 25 bin olarak tahmin edilen ve birkaç yıl içinde sayılarının ikiye katlanması beklenen Japon lokantalarını kalitelerini değerlendirerek derecelendirecek.