kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: İş yavaşlatma eylemi yasal değil

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların iki saatlik iş bırakma eyleminin yasa dışı olduğunu söyledi.

Başbakana Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen törene katıldı. Törende yaptığı konuşmada Anayasanın sadece demokratik ve laik olduğuna vurgu yapıldığını ancak sosyal devlet ilkesini göz ardı edildiğini söyledi. Erdoğan şöyle dedi:

"Eğer sosyal devlet olmazsanız, sosyal bir hukuk devleti olamazsanız, o zaman devlet öncelikli bir insan yapısı ile karşı karşıya kalırsınız. Biz devleti öncelikli değil, insanı öne alan, devleti arkaya çeken bir anlayışı temsil ediyoruz."

Erdoğan, sosyal güvenlik yasa tasarısına ilişkin gerçekleştirilen eyleme yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bakın şimdi bir şey yapılıyor, nedir o? İş yavaşlatma eylemi. Bunu yasal olarak yapmak kesinlikle yasaktır. Böyle bir şey yapmak yasaktır, bunu yapamazsın. Hukuken buna müsaade eden bir yasa maddesi yoktur. Şimdi soruyorum, yasal olmayan hangi davada olursa olsun bunu yapan kuruluşlar bir defa orada kendi insanına zulüm ediyor mu? Zulüm ediyor. Nasıl zülüm ediyor? Diyelim hastanelerde ise orda iş yavaşlatma suretiyle eğer beş kişiyi tedavi edecekse o iki saat içinde, bir defa o beş kişi orada dışlanmış olarak bekleyecek. Oysa oraya hangi şartlarda gelmişti. Aynı şekilde gişeleri, karayollarını düşünün. Araç çalışıyor iki saat orada. Benim vatandaşımın yakmış olduğu akaryakıtı kim telafi edecek. Büyükşehirlerimizde zaten böyle bir sıkıntımız varken böyle bir uygulamaya gitmenin acaba bir demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devlet içinde tanımlanabilir mi? Bunlar masada konuşulacak şeyler ve konuşulmuştur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal güvenlik tasarısıyla kazanılmış hiçbir hakka dokunulmayacağını belirterek, emeklilerin mevcut sistemin dışında kalacağı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Erdoğan, "Ben bu iddiayı atanları 'doğru konuşmuyorlar, yalan söylüyorlar' diye ifade ettim. Yine aynı şeyi ifade ediyorum" dedi.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Ankara'daki üniversitelerin Tıp Fakülteleri ile Ankara Tabip Odası tarafından bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tıp fakültelerinin dekanları ile öğrenciler katıldı. Gazi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Mimar Kemaledddin Amfisinde düzenlenen törene tıp fakültesi öğrencilerinin dışında öğrenci alınmazken, katılımın az olduğu görüldü.

"NEDEN YALANCI DEDİM?"

Konuşmasının önemli bir bölümünü sosyal güvenlik yasa tasarısına ayıran Başbakan Erdoğan, tasarıyla ilgili eleştirileri de yanıtladı. Bugüne kadarki sistemle de yola devam edilebileceğini belirten Erdoğan, mevcut sistemle kazanılmadığı için yeni adımların atılması gereğinin ortaya çıktığını söyledi. Erdoğan, yapılan düzenlemenin hesabını yasama organının vereceğini belirtti. Geçen dönemde her doğanın sosyal güvenceyle doğması düzenlemesinin yasa maddesinden çıkarmak isteyenlerin olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle dedi:

"Ama şimdi kabulleniyorlar. Çünkü tutmadı. Çünkü halkın bu noktadaki reaksiyonu ortaya çıktı. Buna benzer emeklilik meselesinde şu anda sistemin içerisinde olanların yasa çıktıktan sonra sistem dışında kalacaklarına dair birçok yerde bazı şeyler bize gelmeye başladı. Hiç alakası yok. Sistemin çıktığı ana kadar kazanılmış haklar nelerse bu hakların hepsi aynen korunmaktadır. Ben bu iddiayı atanları 'doğru konuşmuyorlar, yalan söylüyorlar' diye ifade ettim. Yine aynı şeyi ifade ediyorum. Dürüst olacağız, ilkeli olacağız. Her zaman şunu söylüyorum. Benim koltuk koruma diye bir derdim yok. Ama inandığım doğruların, müzakerelerimi yaparım, istişarelerimi yaparım, ondan sonra inandığım doğrular istikameti doğrultusunda hareket ederim. Çünkü ben milletimin hizmetkarı olarak bu yola çıktım."

ÖĞRETMENLERE CEZAİ İŞLEM

Bu arada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Emek Platformunun aldığı karar sonucunda Sosyal Güvenlik yasa tasarısına karşı, yapılan iş bırakma eylemine katılan eğitim çalışanları hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretmen okullarının 160. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde illerden gelen öğretmen ve öğrencilerin kabulü öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, gazetecilerin eyleme katılan öğretmenler hakkında yasal işlem yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna, "Yasal olmayan hangi davranış olursa olsun gerekli takibat yapılır" yanıtını verdi.

Bakan Çelik, öğretmenlerin iş yavaşlatma ya da iş bırakma şeklinde bir mazeretinin olamayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla, ister öğretmenlerimiz ister diğer kamu çalışanları vatandaşın hayatını kolaylaştırmakla görevli insanlar eğer vatandaşın hayatını zorlaştırıyorlarsa bunu doğru bulmuyorum. Halbuki böyle bir şey yasal da değildir. Burası demokratik bir hukuk devletidir. Demokratik hukuk devletinin işleyişi bellidir. Buna göre herkes hareket tarzını tespit edilmelidir."

Gazetecilerin yasal işlem başlatılıp başlatılmayacağını sorması üzerine, "Elbette ki" yanıtını verdi.


AJANSLAR