kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk basınında "Yahudi düşmanlığı"

AA
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı "Küresel Anti-Semitism (Yahudi düşmanlığı)" raporunda, dünyada genel olarak Yahudi düşmanlığının arttığı bildirildi.

Türkiye'ye de değinilen raporda, Türk basını ve internet sitelerinde bu yönde kullanılan dilin sertleştiğine işaret edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anti-Semitizm'i güçlü dille kınadığı belirtildi.

2005 yılında bu konuda yayımlanan ilk raporun devamı niteliğini taşıyan yeni raporda, Başbakan Erdoğan'ın 10 Haziran 2005 tarihinde kullandığı "Anti-Semitizm, utanç verici bir akıl hastalığıdır. Bu bir sapkınlıktır. Yahudi soykırımı, tarih boyunca insanlığa karşı işlenen en büyük suçtur" ifadelerine yer verildi.

Raporda, Türkiye'deki Yahudi cemaati mensuplarına dayanılarak, "Temmuz 2006'daki İsrail-Hizbullah savaşının ardından gazeteler ve internet sitelerinde kullanılan Antik-Semitik lisanda belirgin artış görüldüğü" ifade edildi.

Raporda, merkezi ABD'deki Pew Araştırma Kuruluşu'nun Türkiye'de 2005 ve 2006'da yaptığı anketlere de yer verilirken, Türkiye'de Yahudilere olumlu bakanların oranının 2005'te yüzde 18, 2006'da da yüzde 15 olarak ortaya çıktığı, Yahudilere olumsuz bakanların oranınınsa 2005'te yüzde 60, 2006'da da yüzde 65 olduğu vurgulandı.

İngiliz gazetesi Guardian'in Mart 2005'teki bir haberine atfen, Nazi lideri Adolf Hitler'in Mein Kampf (Kavgam) kitabının Türkiye'de en çok satanlar arasında yer aldığı da raporda dile getirildi.

Raporda, Aralık 2004'te Güney Asya'yi vuran tsunami felaketine, yer altında yapılan ABD-İsrail-Hindistan nükleer denemelerinin yol açtığı yönünde aslı olmayan haberlerin başında yer aldığı ülkeler arasında Türkiye de sayıldı.

Raporda 15 Kasım 2003'te İstanbul'daki Neve Salom sinagoguna bombalı saldırı düzenlendiği hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nin raporu, geçen ay yaşamını yitiren ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Yahudi asıllı Tom Lantos'un anısına ithafedildi. Lantos, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımından kurtulup ABD Kongresi üyeliğine seçilen tek kişiydi.