kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karaya vuran balinaları yunus kurtardı

Yeni Haber
Yeni Zelanda'da karaya vuran 2 balinayı bir yunusun kurtarması dünyada görülen ilk vaka oldu...
Yeni Zelanda'nın North İsland'daki Mahia plajının düzenli ziyaretçisi olan Moko adlı yunus, sığ suda sık sık dibe vuran cüce balinaları kurtararak kahraman oldu.

Doğal Kaynakları Koruma Kurumu yetkilisi Malcolm Smith, karaya vuran balinalar konusunda uzman olan kişilerle görüştüğünü, bir yunusun bir balinayı kurtarmasına ilk kez tanık olunduğunu söyledi. Smith, yazın ara sıra Mahia plajını ziyaret eden Moko'nun tam zamanında sahile geldiğini, yolunu şaşıran anne balina ve yavrusunu ölmek üzereyken denize doğru harekete geçirdiğini belirtti.

Malcolm Smith, ''Yunus olay yerine geldiğinde balinaların davranışı net bir şekilde değişti ve yunus bizim bir buçuk saatte yapamadığımızı birkaç dakika içinde başardı'' dedi. Smith, balinaların bölgede daha sonra görülmediğini, bununla birlikte Moko'nun geri dönerek sahilde yüzenlerle oynamaya devam ettiğini kaydetti.

Doğal Kaynakları Koruma Kurumunun verilerine göre Yeni Zelanda sahillerinde her yıl yaklaşık 700 balina karaya vuruyor ve bunun sebebi tam olarak bilinmiyor.