kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Berlin "okulda ibadet" hakkı tanıdı

Yeni Haber
Berlin'deki İdare Mahkemesi, din özgürlüğünün ibadet özgürlüğünü de içerdiğine hükmederek Müslüman öğrencilerinin kentin okullarında ibadet etme hakkını tanıdı. Okullarda Müslüman öğrencileri için ibadet odalarının tahsis edilmesini de öneren bu karar, hemen yerel otoriteler tarafından temyiz edildi.

Berlin'deki İdare Mahkemesi, 12 Mart'ta verdiği bir karar ile Müslüman öğrencilerinin kentin okullarında ibadet etme hakkını tanıdı. Okullarda Müslüman öğrencileri için ibadet odalarının tahsis edilmesini de öneren Mahkeme, bu kararın büyük tartışmalar yaratması bekleniyor.

İdare Mahkemesi'nin kararı, hemen Berlin yerel otoritelerce yüksek mahkemede temyiz edildi. Bu arada, eğer karar yüksek mahkeme tarafından onaylanırsa Almanya'da tüm okullar için geçerli olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Berlin basınına göre, İdare Mahkemesi kararı, nüfusunun üçte birinin yabancı olduğu Wedding semtindeki Diesterweg lisesinin 14 yaşındaki Müslüman bir öğrencisinin suç duyurusu üzerine başlatılan yargı sürecinin sonucunda ele alındı. Söz konusu öğrencinin günde en az bir defa ibadet etme talebinin, lise yönetimince "devletin tarafsızlığı" ilkesi gerekçe gösterilerek reddedildiği belirtiliyor.

Ancak İdare Mahkemesi kararında din özgürlüğünün ibadet özgürlüğünü içerdiğini belirtirken öğrencinin ibadeti özel yapmak istediğini belirterek bunun da okulun diğer öğrencileri ve öğretmenlerini etkilemeyeceğini hükmetti.

(ANKA)