kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Su kesintileri kapıda

Yeni Haber
TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk, Türkiye'de yağışlarda azalma olduğunu, yaz sıcaklarında önemli miktarda artış gözlemlendiğini açıkladı.

Öztürk, yaşanan iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz Bölgesi ve en kurak bölgelerin Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgeleri olduğunu ifade ederek, kuraklığın tarımda sıkıntılara sebep olduğunu vurguladı. Öztürk, su kaynaklarının iyi kullanılması yönünde önlemler alınmazsa su kesintilerinin yeniden yaşanacağı uyarısında bulundu.

TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu yaklaşık 4 aylık çalışmasını tamamlayarak hazırladığı raporu Meclis Başkanlığı'na sundu. Komisyon 4 aylık çalışma süresinde 39 ayrı kurum ve kuruluşlardan temsilciler dinledi, üç bölgede incelemelerde bulundu. 520 sayfalık raporda, 2008 yılı özellikle Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgelerinde yoğun kuraklık yaşanacağı ve bu yılda su sıkıntısının kapıda olduğu iddiası yeraldı.

TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk beraberindeki Komisyon üyeleri ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla komisyon çalışmalarının bittiğini duyurdu.

Hazırlanan rapor hakkında basın mensuplarına genel bilgi veren Öztürk, ortaya çıkan sorunlar ve çözümleri konusunda hazırlanan 520 sayfalık raporu Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirtti. Öztürk, Türkiye'de yağışlarda azalma olduğunu, yaz sıcaklarında önemli miktarda artış gözlemlendiğini açıkladı.

Öztürk, yaşanan iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz Bölgesi ve en kurak bölgelerin Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgeleri olduğunu ifade ederek, kuraklığın tarımda sıkıntılara sebep olduğunu vurguladı.

Su kaynaklarının iyi kullanılmadığı durumunda yeniden su sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çeken Öztürk, Türkiye'nin 112 milyar metre küp su kapasitesi olduğunu, bu oranın ancak 40 milyar metre küpünün kullanıldığını vurgulayarak geri kalan 70 milyar metre küpün mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etti.

SU KANUNU ŞART

Öztürk, "Suyu yönetmek istiyorsak, mutlaka bir su kanunu olması gerek" diyerek, suyun doğru kullanılması gerektiği yönünde açılımlarda bulunulması gerektiğine işaret etti. Öztürk, şebeke sularında yüzde 63-64 oranında kayıplar olduğunu da belirtti.

Barajlarda yaşanan kuraklık nedeniyle enerji üretiminde düşüklük yaşandığını saptadıklarını ifade eden Öztürk, suyun yüzde 78'lere yakın bir bölümünün sulamalarda kullanıldığını ve bu sulamanın yanlış yapıldığını vurguladı. Öztürk, Türkiye'de su kaynaklarının yanlış kullanıldığına söyledi.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK

Türkiye'nin enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu ve doğalgazda Rusya'ya bağımlılığın sıkıntılar yaratabileceğini söyleyen Öztürk, Türkiye'nin yüzde 10 oranında orman arazisine sahip olduğunu belirtti.

Nükleer enerji kullanımında gerekli çevresel önlem ve risklerin alınması kaydıyla çalışmaların başlatılması yönünde uyarıda bulunan Öztürk, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde imzalanmış olan Kyoto anlaşması ile ilgili olarak Türkiye'nin aktif durumda bulunması ve bir çalışma grubu kurması gerektiğini sözlerine ekledi.

(ANKA)