kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yükselen piyasaların risk primi fırladı

Yeni Haber
Küresel türbülansa bağlı olarak Türkiye gibi yükselen piyasaların tahvillerinin riskten kaçış baskıları ile karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Financial Times gazetesi, uluslar arası yatırımcıların yükselen piyasalarca ihraç edilen kağıtlar için daha yüksek "risk primi" talep ettiklerini belirtirken, uzmanların yaşanan gelişmelerin özellikle "Türkiye ve Macaristan gibi yüksek faiz piyasalarına vurduğu" yönündeki değerlendirmelerini aktardı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Yükselen piyasaların tahvilleri, riskten kaçış baskıları ile karşı karşıya" başlıklı haberinde "Kredi piyasası türbülansı arasında yatırımcılar daha riskli varlıklardan uzaklaşırken yükselen piyasaların tahvilleri giderek artan bir baskı altına giriyor" yorumunu yaptı.

Yatırımcıların yükselen ekonomilerin hükümetleri ve şirketlerince ihraç edilen kağıtlar için daha yüksek "risk primi" talep ettiklerini kaydeden gazete, analizlere dayanarak şimdiye kadar yükselen piyasalardaki tahvil ihraçlarının oldukça iyi bir performans gösterdiğini, ancak finansal sistemde devam eden gerginliklerin etkisinin hissedildiğini kaydetti.

Financial Times, bu çerçevede Dredsner Kleirwort'un yükselen piyasalar stratejisti Jon Harrison'un ABD'de geçen Cuma günü yayınlanan tarım dışı istihdam verilerinin durgunluk kaygılarını körüklediği, piyasa likiditesi, kredi spreadleri ve oynaklığın kötüleştiği görüşünü de aktardı.

Geçen Cuma günü ABD Hazine tahvil faiz oranları üzerinden spreadlerinde meydana gelen yükselmeye dikkat çeken Financial Times, kapanış oranlarının Nisan 2005'ten bu yana en yüksek düzeye çıktığını anımsattı.

BAŞKILAR YAKINDA SONA ERMEYECEK

Söz konusu baskıların yakında sona ermesinin beklenmeyeceğini de ifade eden gazeteye konuşan Commerzbank'ın yükselen piyasalar borç stratejisti Luis Costa da genelde yükselen piyasalardaki olumlu makroekonomik durumun çok fazla değişmediğini belirterek, "Ancak bankaların risklerdeki agresif bir azalışa olan ihtiyaçlarının, yükselen piyasaları aşırı kırılgan durumda bıraktığı" görüşünü dile getirdi.

Luis Costa, yaşanan gelişmelerin özellikle "Türkiye ve Macaristan gibi yüksek faiz piyasalarını vurduğu"nu da söyledi.

İngiliz gazetesi de yükselen piyasaların hükümet borçlanmalarının sigortalama maliyetlerinde de son haftalarda patlama yaşandığını belirterek özellikle Güney Afrika'daki yükselişe dikkat çekti.

Gazete, Güney Afrika'nın, uzun vadeli her 10 milyon euroluk borcunun iki ay önce 78 bin euro olan yıllık sigortalama maliyetinin, 216 bin euroya tırmandığına işaret etti.

(ANKA)