kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'de enflasyon son 10 yılın rekorunu kırdı

Yeni Haber
Çin'de son aylarda artan ve ülkede çözülmesi gereken en önemli ekonomik sorun olarak görülen enflasyon, son 11 yılın rekorunu kırdı. ..
Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) bugünkü açıklamasında, geçen yılın aynı dönemine oranla şubat ayı enflasyonu Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 8.7 olarak gerçekleşti. Bu rakamın aylık olarak son 11 yılın en yüksek oranı olduğu belirtildi. Ana enflasyonist indeks, yıllık olarak 1992'den 1996'ya yüzde 14.11 büyümüştü. Enflasyonu artıran sebeplerin başında ise geçtiğimiz aylarda görülen son 50 yılın en çetin kış şartları gösteriliyor. Fiyatlardaki artışın faiz oranlarında da artışa neden olacağı ifade ediliyor. Çin'de ocak ayı enflasyonu yüzde 7.1 olmuştu. Enflasyon 2007'de 4.8 ile hükümetin yüzde 3 hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Enflasyon Kasım 2007'de de yüzde 6.9 ile tavan yapmıştı.

ENFLASYONDA ÇELİŞKİLİ YORUMLAR

Çin Başbakanı Wen Jiabao, meclise sunduğu yıllık çalışma raporunda, ülkedeki enflasyon artışının büyük oranda gıda ve konut maliyetlerindeki büyük artıştan kaynaklandığını söyledi. Ancak bazı Çinli ekonomistler, enflasyonun gerekçesi olarak yükselen para arzını gösteriyor ve faiz oranlarını artırma da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlerin yetersiz kaldığını belirtiyor. Yerel medyadaki yorumlarda Çin'in ticaret fazlasındaki artışın yavaşladığı ancak sıcak para akışının devam ederek, halkın yüklü orandaki hisse senetleriyle borsaya yöneldiği uyarısı yapıldı. Uzmanlar, para tedariki hesaplanırken bu detayın gözden kaçırılmaması gerektiğini söylüyor. Para politikasının sıkı şekilde uygulanması gerektiğini belirten Çin bankaları, para birimi Yuan'in dolara karşı daha esnek olmasını sağlamak ve enflasyonu indirmek için faiz oranlarının artırılabileceği sinyalini veriyor. Çin Merkez Bankası 2007'de enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını 6 kez artırarak bu oranı yüzde 7,47 seviyesine çıkarmıştı.

ÜFE YÜZDE 6.6

Ulusal İstatistik Bürosu, dün de Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artığını açıklamıştı. ÜFE'nin ocak ayına göre yüzde 6,1 arttığı ve bunun son üç yıldaki en yüksek artış oranı olduğu belirtildi. Öte yandan hammadde, petrol ve enerji fiyatlarının bir önceki yıla oranla yüzde 9,7 arttığı Çin'de ham petrol fiyatı ise şubat ayında yine geçen yıla göre yüzde 37,5 arttı.