kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Basri Tonga

Türkiye'nin düğün paketçisi oldu 27 milyon YTL'lik ciroyu yakaladı

Şah TANYERİ
Ortaokul mezunu 3 kardeş, avize ile başlayıp tencere-tava satışıyla sürdürdükleri ticaretten sonra mobilya üretimine girdi. Tonga Kardeşler, "Türkiye'nin düğün paketçisiyiz" sloganıyla binlerce yeni çifte mobilya sattı..
Moda Life, kapıdan tencere tava pazarlayan ortaokul mezunu Özcan, Orhan ve Basri Tonga kardeşlerin kurduğu bir mobilya şirketi. Küçük yaşta babalarını kaybeden kardeşlerden Özcan Tonga, elektrikçi çırağı olarak işe girer. Askerlik sonrası Keçiören'de kendine elektrikçi dükkanı açar. Elektrik arızaları tamirinin yanı sıra gece dükkanda avize imal edip gündüz satmaktadır.

AVİZEYİ TENCERE İZLEDİ
Elinde avizeler ile gündüz Keçiören'de dükkan dükkan, ev ev dolaşan Özcan Tonga, daha sonra bir arkadaşı ile ortak başladığı tencere tava satışını kardeşleri ile sürdürür. 3 kardeş, İç Anadolu'yu merkez yapıp, Ankara ve çevresindeki illerin köylerine kadar sıcak satış yönetimiyle ürün satar. Kapı kapı dolaşıp tencere, tava, fritöz, ütü, küçük ekran TV satışı gerçekleştirirler. Ancak kapıdan satışlara, bu işin kötü niyetli kişilerce istismarı nedeniyle son verirler. 1989 yılında başlayan pazarlamacılığın yerini 1996 yılından itibaren mobilya üretimi alır. Pazarlamacılıkta edindikleri deneyimle, üreticiden doğrudan tüketiciye satışla fark yaratabileceklerini düşünürler.