kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İzmir'de ekmeğe 5 YKr zam

Yeni Haber
İzmir'de 200 gram ekmeğin Pazartesi gününden itibaren 5 YKr zamlanarak 45 YKr'dan satışa sunulacağı bildirildi.

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, yaptığı yazılı açıklamada, ekmek fiyatlarının maliyet artışlarının yüzde 25'i aşması üzerine yeniden ayarlandığını, ekmeğe yüzde 12,5 oranında, yani 5 YKr zam yaptıklarını belirtti.

Küresel ısınmaya bağlı olarak buğday rekoltesinin düşük gerçekleşmesi ve bunun sonucunda un fiyatlarındaki artışlar, ekmek maliyetlerini doğrudan ilgilendiren elektrik, akaryakıt ve maya girdilerindeki sürekli fiyat yükselmesinin fırıncıları tükettiğini kaydeden Durmuş, ekmek imalatında kullanılan 31 girdi kaleme zam geldiği halde fırıncıların bugüne kadar artışları hep cebinden karşıladığını, fiyatlara yansıtmadığını savundu.

İzmir'de ekmek fiyatlarının en son 9 ay önce arttığına dikkati çeken Durmuş, bu süre içinde una yüzde 12,5, elektriğe yüzde 46, akaryakıta yüzde 30 oranında zam geldiğini ifade etti. Durmuş, şunları kaydetti:

''Fırıncı çaresiz. Fırınlarımız aylardır büyük zarar ediyor. Dayanabileceğimiz noktaya kadar dayandık. Hatta dayanma noktamızı bile çoktan aştık. Zam kaçınılmazdı. Fırıncıların normal kar marjıyla çalışmaları halinde bugün ekmek fiyatına en az yüzde 25 zam yapması gerekirdi. Yüzde 25 zam yapmaya gönlümüz razı değil. Biz de halkımızın geçim sıkıntısı çektiğini biliyoruz.

Bu nedenle fiyatlarımızı belirlerken bunu göz önüne aldık ve şimdilik ekmeğe yüzde 12,5 oranında zam yapmayı kararlaştırdık. Bu da ekmek başına 5 YKr fiyat artışı demektir. Bu da İzmir farkıdır. İzmirliye yine Türkiye'nin en ucuz ekmeğini yedireceğiz. İzmir'de pazartesi gününden itibaren 200 gram ekmek 45 kuruştan satılacak.''

(AA)