kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tamer Afacan

'Atık mayonezden biyoyakıt üreteceğiz'

MELTEM ERSOY
Süresi geçmiş atık mayonezlerden biyoyakıt üretebilmek için geçen hafta lisans aldıklarını açıklayan Albiyobir Başkanı Tamer Afacan, 1000 ton mayonezden yaklaşık 600 ton yağ elde edilebileceğini dile getirdi Sadece fabrika değil, evlerden de süresi geçmiş mayonez toplamayı planladıklarını anlatan Afacan, "Tüm ülkeler neyin yağından yakıt üretebiliriz diye bakıyor. 2009'da parasını versek de ithal yağ bulamayacağız" dedi ..
Yağ fiyatlarındaki artışla ilişkilendirilen biyoyakıt üreticileri, yakıt hammaddelerini çeşitlendirmeyi sürdürüyor. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Başkanı Tamer Afacan, süresi geçmiş mayonezden biyoyakıt üretmek için geçen hafta lisans aldıklarını açıkladı. Afacan, mayonezin gıda olarak kullanım süresinin çok kısa olması nedeniyle fabrikalara iade oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile ortak yürüttükleri çalışma sonucunda mayonezde ayrışma uyguladıklarını dile getirdi.

İTHAL YAĞ BULAMAYACAĞIZ
Afacan, "Mayonez üreticisi fabrikalarda şu anda bile 80-100 ton atık mayonez var" diye konuşurken, bu rakamın evlerde atılan mayonezlerle daha da yükseleceğini belirtti. Belediyeler ile bilgilendirme çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Afacan, bu şekilde hanelerden atık yağın yanı sıra atık mayonez de toplayacaklarını anlattı. Afacan, "Mayonezin içinde yüzde 60 oranında yağ var. 1000 ton mayonez toplanırsa 600 ton yağ çıkar" diye konuşurken, hedeflerinin atıkların temiz enerjiye çevrilmesi olduğunu ifade etti. Afacan, dünyada da bu yöndeki eğilimin her geçen gün arttığını söyleyerek, "Artık ülkeler 'neyin yağını çıkarabiliriz' diye bakıyorlar; yağın stratejik önemi her geçen gün artıyor" şeklinde konuştu. "2009 yılında Türkiye, parası olsa da kimse satmak istemeyeceği için alacak yağ bulamayacak" diye devam eden Afacan, Türkiye'nin önündeki tek seçeneğin yağlı tohum üretimini artırması olduğunu, biyodizelde ÖTV'nin kalkması durumunda kendilerinin biyoyakıtın yanı sıra gıdadaki talebi bile karşılar duruma gelebileceklerini belirtti.

ARTIŞ İKLİMDEN
Afacan, yağdaki fiyat artışıyla biyodizel üretimiyle ilişkilendirilmesine de karşı çıkarak, örnek olarak en yüksek fiyat artışının biyoyakıtta kullanılmayan ayçiçek yağında yaşandığını gösterdi. Afacan, şöyle devam etti: "Tüm dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak bütün gıda kalemlerinin fiyatı artıyor. Biz biyoyakıtçılar olarak enerji talebinin çok küçük, belki de bindelerle ifade edilebilecek bir kısmını karşılıyoruz. Bu kadar küçük bir oranın kullandığı yağ oranı da kısıtlı, kaldı ki artık atık yağ kullanımı yaygınlaşıyor. Dolayısıyla, biyodizel üretiminin yağ fiyatlarını bu derece etkileyebileceği suçlaması yersiz. Gıdada fiyat artışının nedeni iklimdir. Biyoyakıtta artık, organik atıklardan, yağ atıklar kullanılıyor. Gıda arzını ya da güvenliğini tehdit ettiğimiz ya da fiyat artışına neden olduğumuz suçlaması doğru değil."
Haberin fotoğrafları