kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hasan Köktaş (solda) ve Gazbir Başkanı Mehmet Kazancı

'Doğalgazsız kalma riskimiz var'

EPDK Başkanı Köktaş, doğalgazda 'al ya da öde' riskinin ortadan kalktığını belirtirken "Fakat bu kez de ülkenin önünde doğalgazsız kalabilme riski ortaya çıktı" dedi..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, doğalgaz arz güvenliğini sağlamak, yıllık ve mevsimsel dalgalanmaların riskini en aza indirmek için etkin tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) tarafından düzenlenen ve Türkiye'de faaliyet gösteren doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsilcilerinin katıldığı "3. Enerji Piyasası ve Doğalgaz Dağıtım Sektörü Stratejik Değerlendirme Toplantısı" Antalya Mirada Del Mar Otel'de yapıldı. Köktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, geçtiğimiz haftalarda Botaş yöneticileri ile görüştüğünü belirterek, "Botaş'ın 'al ya da öde' yükümlülüklerinden dolayı tazminat ödemek gibi bir riski artık kalmadı" dedi. Köktaş, ancak bir yandan ''al ya da öde'' riski ortadan kalktı diye sevinirken, bu sefer ülkenin önüne doğal gazsız kalma, yani arz güvenliği riskinin çıktığını ifade etti. Köktaş, Türkiye'de konutların, sanayi tesislerinin mevcut ve yeni doğalgaz santrallarının hızla artan doğal gaz ihtiyacının istikrarlı bir şekilde karşılanmasının son derece önem arz ettiğini vurguladı. BOTAŞ'ın 1986'da Rusya ile imzaladığı, yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaz alımını içeren kontrat 2012 yılında sona erdiğine dikkat çeken Köktaş, şunları kaydetti:

İTHALATA SERBESTLİK
"O halde doğalgaz arz güvenliğini sağlamak, yıllık ve mevsimsel dalgalanmaların riskini en aza indirmek için çabuk kararlar vererek etkin tedbirler almak gerekmektedir. Artık ülkemizin enerji mevzuatının değiştirilmesi de dahil olmak üzere, özel sektör şirketlerinin doğalgaz ithalatının kademeli olarak serbest bırakılmasından, kontrat ve miktar devrinin yeniden tartışılmasına kadar her türlü yeni model arayışını içeren stratejik bir bakış açısına ihtiyaç var."