kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ömer Demir

'Nüfus hesabı da etkiledi ama zengindik farkında değildik'

TÜİK Başkanı Ömer Demir, "Milli gelirdeki artışı hissedip hissetmemek bireysel bir algı. Kişinin gelirine göre karşılaştırma yapması hata" dedi..
TÜİK Başkanı Ömer Demir, 2006'da 5.482 dolar olarak açıklanan kişi başına milli gelir aslında 7.500 dolarmış. Biz bunu o yıl neden hissetmedik?" sorusu üzerine, Milli gelirdeki artışı hissedip hissetmemem bireysel bir algı. 5 bin dolarlık milli geliri hissetmeyen sübjektif algıyı yansıtıyordur. Çünkü kişi kendi gelirine göre değerlendirme yapar" dedi. Neden hissetmedik?

AB STANDARDI
Demir, "Biz zengindik ama farkında değildik. Artık bunu hesaplayabiliyoruz ve zengin olduğumuzu mu gördük?" şeklindeki bir soru üzerine, "Aynen dediğiniz gibi" karşılığını verip şöyle devam etti: "Toplum hayatında bir çok olayı biz bir günlük kararlarla değiştiriyoruz. Çoğu zaman, bir yasa çıkıyor ve mülkiyeti, A'ya olanı B'ye çeviriyor, iptal ediyor, suçu suç olmaktan çıkarıyor. Hesaplamalarımızda da önceden göremediğimiz, fark edemediğimiz bir şeyi fark ettiğimiz zaman, tabii ki rakamımız değişecek.'' Demir, gerek nüfus azalışının gerekse milli gelir artışının Türkiye'nin borçluluk oranları ile AB'den alacağı fonları nasıl etkileyeceğine ilişkin soru karşısında ise "Bu iki sorunun da cevabını düşünmedim. Ben, hesabın doğru olmasına yoğunlaştım" demekle yetindi. Ancak bir AB ülkesinde yapılan revizyon sonrasında, o ülkenin AB'den aldığı yardımları nedeniyle geçmişe yönelik borçlu çıktığını hatırlatmayı ihmal etmedi