kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin ekonomileri hızla gelişiyor. Bu süreç devam ettiği sürece gelişmekte olan ülkelerin ABD’ye olan bağımlılığı da azalacaktır. Ama henüz bu noktadan uzaktayız.

Resesyona girildi, 1.5 yıl sürer

Dünya ekonomisinin en dikkat çekici ekonomistlerinden Nouriel Roubini, "Reformlar devam ettiği sürece Türkiye ekonomisi 20 yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 5-6 büyümeye devam eder" dedi Noriel Roubini ABD ekonomisinin geçen aralık ayında resesyona girdiğini belirterek, ekonomide yeniden düzelme sürecinin iddia edildiği gibi 8-10 ay değil en az 1-1.5 yıl süreceğini ileri sürdü ..
İş Yatırım'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Roubini, SABAH gazetesine verdiği özel demeçte, ABD ekonomisinin aralık ayından beri resesyonda bulunduğunu belirterek, bunun sonuçlarının Türkiye'de dahil olmak üzere tüm dünya ekonomilerinde hissedileceğini söyledi. Küresel ekonomi tablosunda kendisini en çok korkutan konunun ABD'nin içerisinde bulunduğu finans krizi olduğunu söyleyen Roubini, "Enflasyon fazla önemli değil. ABD'de yaşanan resesyonla birlikte global enflasyon tehlikesi dengelenecektir. Ama ABD finans sektöründe yaşanan kriz kontrol altına alınamazsa tüm finansal sistem tehlikeye girebilir" dedi.

* İstanbul'da doğduğunuz doğru mu? Evet, ailem babamın işi gereği yaklaşık 10 yıl kadar İstanbul yaşamış. Böylece İstanbul'da doğma şansını yakaladım. Bildiğim kadarıyla Avrupa yakasında doğmuşum ama hangi semtte doğduğumu ne yazık ki hatırlamıyorum. Türkiye'den ayrıldığımızda 2 yaşındaydım. Türk vatandaşı değilim ama bu ülkeye olan duygularım daima farklı olmuştur.

KÜRESEL RESESYON OLMAZ

* ABD'nin resesyona girip girmediği konusunda tartışmalar var, görüşünüz nedir?
ABD resesyona girer mi, girmez mi tartışmasını yapmak çok anlamsız. Çünkü ABD geçen aralık ayından itibaren resesyona girmiş bulunuyor. Tahminlerime göre resesyondan çıkış ise en az 4 veya 6 çeyrek (1-1.5 yıl) sürer. Üzerinde konuşmamız gereken asıl konu ise resesyon sonucunda ABD ekonomisinin sert bir düşüş yaşayıp yaşamayacağı olmalıdır.

* Bu resesyon dünyayı nasıl etkiler? ABD'de yaşananlar yalnızca bir ekonomik yavaşlama olsaydı, dünyanın geri kalan kısmı bu gelişmeden fazla etkilenmeden yoluna devam edebilirdi. Ancak söz ettiğimiz konu yavaşlama değil resesyon. Bunun Avrupa, Asya ve dünyanın diğer ekonomileri üzerinde önemli etkileri olacak. Küresel bir resesyon olmaz ama ekonomik bakımdan etkisini herkes hisseder.

* ABD ekonomisinin dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin azaldığı söyleniyor... Evet, Asya ve Avrupa ülkelerinin ekonomik güç olarak ABD'den bağımsız hale geldiği ve ABD'nin yaşayacağı krizlerden daha az hatta hiç etkilenmeyeceği söyleniyor. Bu ekonomiler globalleşmenin etkisiyle gelişti, bu doğru. Ancak bu gelişme ABD'ye olan bağımlılığın ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. ABD'nin küresel ekonomi üzerindeki etkisi hâlâ çok yüksek seviyede.

* Türkiye ekonomisinin durumu nasıl? 2001 yılından beri önemli yapısal değişiklikler gerçekleştirildi. Bütçe açığı azaltıldı hatta zaman zaman bütçe fazla vermeye başladı, dalgalı kur rejimine geçildi, özelleştirmeler yapıldı. Ancak riskler tamamen ortadan kalkmış değil. Cari açık önemli bir sorun, artan enerji ve emtia fiyatları enflasyonu tetikleyebilir. Bu durumun ekonomik büyümeyi yavaşlatıp istihdam rakamlarını kötü yönde etkileme riski var.

* Türkiye küresel krizlerden çok etkilenir mi? Türk ekonomisinin durumu oldukça iyi durumda. Son 6-7 yıl içinde yapılan reformlar ülke ekonomisini daha sağlam ve krizlere karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu bağlamda Türkiye'nin 2001 yılında olduğu gibi bir krize girmesini artık mümkün görmüyorum.