kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aydınlık sokak için cebimizden her ay 1.25 YTL çıkacak

HACER GEMİCİ
ÖİB'nin hazırladığı yasa taslağına göre, konut aboneleri aylık 1.25 YTL, diğer aboneler ise aylık 3.5 YTL aydınlatma bedeli ödeyecek. Tasarı yasalaşırsa yılda yaklaşık 575 milyon YTL fazladan ödeme yapacağız!..
Özelleştirme aşamasındaki Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) bilançosunu düzenlemek isteyen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aydınlatma bedellerini vatandaşın sırtına yıktı. Bir süredir konuşulan ve sivil toplum örgütleri tarafından tepki ile karşılanan aydınlatma bedellerinin abonelere yansıtılmasına ilişkin yasa taslağı, ÖİB tarafından hazırlanarak Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara gönderildi. Taslakta, 'Her bir dağıtım bölgesinde mesken abonesi başına aylık 1.25 YTL, diğer her bir abone başına da 3.5 YTL genel aydınlatma payı alınır' denildi. Tasarının yasallaşması durumunda ayda 50 YTL elektrik faturası ödeyen vatandaşa yüzde 2.5 oranında elektrik zammı gelecek gibi görünüyor.

2 MİLYAR YTL ALACAKLI
Türkiye genelinde 2006 yılı sonu itibarıyla konut abone sayısının 23 milyon 658 bin, diğer abonelerin sayısının da 5 milyon 233 bin olduğundan hareketle, tasarının yasallaşması durumunda elektrik faturalarına yılda yaklaşık 575 milyon YTL ek bir yük gelecek. Üstelik bu rakamın 354 milyon 880 bin YTL'lik kısmı konut abonesi olan vatandaşın sırtından sağlanacak. ÖİB'nin söz konusu yasa taslağını hazırlamasında ana etken olarak halen Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin belediyeler ve il özel idarelerinden tahsil edemediği 2 milyar YTL'lik aydınlatma bedelinin bulunduğu ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul Avrupa Yakası, Başkent EDAŞ ve Sakarya EDAŞ'ı özelleştirme sürecine sokan ancak daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da talimatı ile ihaleyi belirsiz bir tarihe erteleyen ÖİB'nin yeniden ihaleye çıkmadan önce elektrik dağıtım bölgelerini daha cazip hale getirmeye çalıştığı öne sürülüyor.

YOLU DANIŞTAY AÇTI
Aslında ÖİB'nin aydınlatma giderlerini vatandaşa yıkmasının arkasında yatan bir başka neden de geçtiğimiz yıl Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun Siirt Özel İdaresi'nin açtığı davada aldığı karar. Kurul, il sınırları dışında kalan bölgelerin aydınlatma bedellerinin özel idarelere fatura edilmeyeceğine hükmetti. O tarihte TEDAŞ'ın sokak aydınlatmasından belediyelerden alacağı 1 milyar YTL; özel idarelerden alacağı da 600 milyon YTL düzeyindeydi. O zamana kadar TEDAŞ aydınlatma giderlerini şehir içinde belediyelere, şehir dışında ise il özel idarelerine fatura ediyordu. Bugün ise TEDAŞ'ın toplam alacağının 2 milyar YTL'yi aştığı öne sürülüyor.