kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye'de türban sorunu yoktur"

Yeni Haber
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Türkiye'de bir türban sorunu yoktur'' dedi.

Kanadoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi'nce Anadolu Üniversitesinde düzenlenen konferansa katıldı. Kanadoğlu, Türkiye'de son yıllarda ''devlet kurumlarının birbiriyle kavgalı hale geldiği'' görüşünü dile getirerek, bu durumun Türkiye'nin yararına olmadığını söyledi.

Siyasetin sorun çözme sanatı olduğunu ifade eden Kanadoğlu, şöyle konuştu: ''Türkiye'de ise siyaset sorun yaratma sanatı haline gelmiştir. Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerle türbanın serbest bırakıldığı iddia edildi. Türkiye'de bir türban sorunu yoktur. Türkiye'de iki sorun vardır. Birincisi Türkiye devamlı olarak dinin siyasete alet edileceği ve bundan siyasi çıkar sağlanacağı bir ülke olarak kalacak mıdır? Yoksa laik cumhuriyetin gereği mi yerine getirilecektir. İkincisi ise Türkiye hukuk devleti olmaya hak kazanmış mıdır, hukukun üstünlüğü geçerli midir, yoksa Türkiye hukuk devletiyle ilgisi olmayan ve güçlünün her türlü isteğini yerine getirebildiği bir ülke olarak mı kalacaktır? Sorun budur. Türban sorunu Türkiye'nin bu iki konusuna sarılan bir bez parçasından ibarettir.''

''CEHALETTE SINIR YOKTUR''

Kanadoğlu, ''Anayasa değişikliğiyle türbanın serbest bırakıldığını'' ileri sürenlerin ''kaba bir yalan uydurduklarını'' ifade ederek, ''Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin, malumu ilandan ve eski metinden hiçbir farkı yoktur'' dedi.

Kanadoğlu, şöyle devam etti: ''İlgili 17. maddeyi ortadan kaldırmadan, ya da 17. maddeye herhangi bir ek yapmadan, veya ek bir madde çıkarmadan türbanı üniversitelerde serbest bırakma olanağı yoktur. Cehalette sınır yoktur. Bunu cehaletle adlandırmanın da yeri yoktur. Bu bir art niyettir. Aslında türban takan genç kızlarımızla da sorunumuz yoktur. Sorunumuz bu inancı doğru ya da yanlış kullanarak bundan siyasi bir çıkar sağlamaya çalışan siyaset adamlarıdır. Bunlara siyaset adamı ifadesini söylemek bile fazladır.''

ADD Eskişehir Şubesi Başkanı Azmi Kerman, konuşmasının ardından Kanadoğlu'na hediye verdi. Kanadoğlu, konferansın ardından ''Alaturka Demokrasi'' isimli kitabını imzaladı.

Bu arada Kanadoğlu'nun yanına gelen bir öğrenci ''Üniversite Yerleşkesinde türbanlı öğrenciler geziyor. Bu tür giyinen öğrencileri üniversitede görmek istemiyoruz. Bu sorunu Rektöre iletmenizi istiyoruz'' dedi.

Kanadoğlu, bu tür olayların provokasyon olabileceğini ve dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Konferansı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, YÖK Üyesi Prof. Dr. Engin Ataç ve çok sayıda öğrenci dinledi.

(AA)