kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Peynir savaşını İtalyanlar kazandı

Yeni Haber
Parmezan peynirinin İtalyan ürünü olduğu Avrupa Adalet Divanı tarafından da tescil edildi. İtalyanlar ile Alman parmezan üreticileri arasında bir süredir devam eden tartışma, İtalyanlar lehinde sonuçlandı...
Avrupa Adalet Divanı, "parmezan" adı altında, ancak İtalya'da üretilen "Parmigiano Reggiano" markalı peynirlerin satılabileceğini karara bağladı.

İtalyan üreticiler, "parmezan" kelimesinin İtalyanca'daki "Parmigiano Reggiano"nun Fransızca çevirisinden ibaret olduğunu hatırlatarak, Almanların parmezan adı altında peynir üretmelerinin ve pazarlamalarının hak ihlali niteliği taşıdığını savunuyorlardı. Almanlar ise "parmezan"ın bir marka olmaktan ziyade, sert ve rendelenerek kullanılan her türlü peyniri ifade eden bir kelime olduğunu öne sürüyordu.

Ancak Avrupa Adalet Divanı, bu tartışmada İtalyanların haklı olduğuna karar verdi.

Mahkeme, İtalyanların, hak ihlali durumunda üretici ülkeye cezalandırma yetkisi tanınması talebini ise reddederek, bu yetkinin hak ihlalinin yaşandığı üye ülke tarafından kullanılması gerektiğini belirtti.Kararın ardından İtalya'daki Parmezan Üreticileri Birliği, Alman üreticiler hakkında Alman mahkemeleri nezdinde dava açma kararı aldı. Bu da, Avrupa Adalet Divanı kararının ardından, Alman parmezan mamullerinin ömrünün artık sayılı olduğu anlamına geliyor. İtalyan mutfağının ürünleri arasında olan parmezan, asgari 20-24 ay bekletilerek hazırlanan sert bir peynir. Parma kenti ve Reggio Emilia bölgesinde üretilen bu peynir, daha ziyade rendelenerek kullanılıyor.İtalyanca'da "Parmigiano Reggiano" olarak adlandırılan bu peynir, ismini de üretildiği yöreden alıyor. İtalyanca'da "parmigiano" kelimesi, "Parmalı, Parma'ya ait"; "emiliano" kelimesi ise "Reggio Emilia'ya ait" anlamına geliyor.