kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Yeni Haber
CHP, türban düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlülüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. DSP ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in desteğiyle 112 imza ile açılan davanın gerekçesinde, Anayasa değişikliğinin "yok hükmünde" sayılması isteniyor.

CHP türban düzenlemesine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlülüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. 112 milletvekilinin imzasıyla açılan dava dilekçesini, Anayasa Mahkemesi'ne, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol sundu.

48 sayfalık dava dilekçesinde 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 ve 2 nci maddelerinin "yok hükmünde olduklarına veya iptallerine karar verilmesi ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması" istemi yer aldı.

Cumhuriyetin, Anayasanın 2'nci maddesinde belirtilen nitelikleri ve 3 üncü maddesindeki ilkeleri değiştirmeyi öngören veya Anayasanın diğer maddelerinde yapılan değişikliklerle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak değiştirme amacı güden herhangi bir kanunun teklif ve kabul edilemeyeceğine vurgu yapılan dilekçede, yasama organının Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı kanunlar çıkarılmayacağına dikkat çekildi.

5735 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un 1 ve 2 nci maddelerinde yapılan düzenlemelerin, görünüşte Anayasanın, "kanun önünde eşitlik" ve "eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" ile ilgili 10 ve 42 nci maddelerinde değişiklik getirdiği ifade edilen dilekçede, özetle şunlar belirtildi:

"Aslında Anayasa Mahkemesinin dini amaçlı örtünme ile Anayasamızdaki lâiklik ilkesi arasında kurmuş olduğu ilintiyi temelsiz bırakmaya, bu ilintinin ifade edildiği E.1989/1, K.1989/12 sayı ve 07.03.1989 tarihli ve E.1990/36, K.1991/8 sayı ve 09.04.1991 tarihli Anayasa Mahkemesi kararlarını etkisizleştirmeye yöneldikleri ortadadır.

Bu düzenleme ile Anayasa Mahkemesinin Anayasaya aykırı olduğuna karar verdiği bir kıyafet serbestisinin Anayasaya uygun hale getirilmesine çalışılmaktadır. Bunun ise Anayasanın 138 ve 153 üncü maddelerine aykırı olmasının yanısıra, Anayasanın başta lâiklik olmak üzere 2 nci maddesinde ifade edilen Cumhuriyetin tüm niteliklerini başkalaştırmak ve dolaylı biçimde değiştirmek anlamını taşıdığı tartışmasızdır.

Bu nedenle söz konusu Anayasa Değişikliğine ilişkin Kanun'un 1 ve 2'nci maddelerinin iptal edilmeleri veya yok hükmünde olduklarının karara bağlanması ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına gerek duyulmuştur."

CHP'nin başvuru gerekçesinde yüksek mahkemenin Anayasa değişikliğini hem şekil hem de esas bakımından inceleyebileceği savunuluyor. Dilekçede, Anayasa değişikliğinin, Anayasa'nın 2'nci maddesinde belirtilen laiklik ilkesine aykırı olduğu, içini boşalttığı ve işlevsiz hale getirdiği savunularak, Anayasa'nın ruhuna aykırı düzenleme yapıldığı ileri sürülüyor.

Dini simge kabul edilen türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının amaçlandığı savunulan dilekçede, türban yasağına ilişkin önceki mahkeme kararlarına yer verildi. Dilekçede ayrıca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın son günlerde uygulamaya ilişkin yaptığı açıklamalara da yer verildi.

(ANKA)