kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Koç'un 225 meleği meslek lisesi öğrencileri için çalışıyor

Geçen hafta meslek liselerinin önemini çok güzel vurgulayan Malatya Şehit Kemal Özalper Lisesi öğrencilerinin 'iş teklifi alma' hikayelerini yazmıştım.
Öğrenciler, bir proje kapsamında İspanya'nın Sevilla kentinde organize sanayi bölgesindeki şirketlerde bir aya yakın staj yapmış ve elektrikelektronik, motorlu araç teknolojisi alanındaki başarılı stajları sonunda aralarından 7'sine iş teklifi yapılmıştı.
Bu, öğrencilerin anında bu teklifleri kabul edip İspanya'ya gideceği anlamına gelmiyor. Neticede 16 yaşındalar. Ama bu, ara kademede yetişmiş insanların ne kadar aranılan eleman olduğunu gösteren önemli örnek.

Burs için 15 milyon $
Öyle görünüyor ki, Koç Grubu'nun, 'Meslek LisesiMemleket Meselesi' sloganı ile yürüttüğü ve iki yılı geride bıraktığı kampanyanın önemini de net bir şekilde ortaya koymuş.
Koç Grubu'nda Ali Koç'un önderliğinde, Oya Ünlü Kızıl'ın yönettiği projenin bütçesi 15 milyon dolar .
Yani meslek lisesi öğrencilerine verilen ve verilecek olan bursların bütçesi bu. Öğrendiğime göre, yukarıda sözüğünü ettiğim okulun şu anda 20 öğrencisi de bu burstan faydalanıyor.

Mikro kredi imkânı
Koç Grubu bununla da yetinmemiş. Topluluk şirketlerinin bu projeyi zenginleştirecek ek projeleri de hayata geçirmiş. Örneğin Tofaş, bazı meslek liselerinde laboratuar kurmuş.
Yapı Kredi Bankası ise meslek lisesi mezunlarından kendi işini yapmak isteyenlere mikro kredi imkanı sunmaya başlamış. Bir de tabii 21 Koç Grubu şirketinde çalışan ve 'melek' olarak çağrılan 225 gönüllü, Meslek Lisesi Koçları adlı proje kapsamında, liselerdeki öğrencilerle bir araya gelip, başarılı, umud vadeden gençlere ulaşıp, onların kişisel gelişimiyle yakından ilgileniyormuş.
Sanırım, daha önce Dünya Bankası'nda benzer sürdürülebilir kalkınma projeleri yürüten Oya Ünlü Kızıl'ın deneyimleri bu kampanyada çok işe yarıyor.
Kızıl, projenin bir özelliğinin de kontenjanın yüzde 50'sinin kız öğrencilere ayrılması olduğunu söylüyor ve 2010 yılına kadar 8 bin bursiyere ve 250 okula ulaşmış olacaklarının altını çiziyor.
Borusan'ın katkılarıyla yarın İstanbul'da konser verecek olan İngiltere'nin Phillharmonia Korosu tam 101 kişiden oluşuyor.