kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İran'ın 11 aylık geliri 70 milyar dolar!

Yeni Haber
Dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi olan İran, petrolden 11 ayda 70 milyar dolar gelir elde etti...
Milli Petrol Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Hüccetullah Ganimiferd'in verdiği bilgilere göre, İran bu yılın ilk 11 ayında (21 Mart 2007-20 Şubat 2008), 70 milyar dolarlık petrol ve petrol ürünü sattı.

Söz konusu dönemde ham petrolün ortalama varil fiyatının 74 dolar olduğunu ifade eden Ganimiferd, ülkesinin bu dönemde OPEC kararları doğrultusunda günlük 2,5 milyon varil ham petrol ihraç ettiğini belirtti. İran'ın geçen yılki petrol geliri 60 milyar dolar olarak açıklanmıştı.Petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda aşırı yükselmesi ve son olarak 100 doların üzerine çıkması en fazla İran'ı memnun ediyor.İran Maliye Bakanı Davut Daniş Caferi, iki gün önce yaptığı açıklamada, ''petrol fiyatlarının yüksekliğinden memnun olduklarını ifade etmiş ve bunun ülkesini yaptırımlara karşı daha dirençli hale getirdiğini'' söylemişti.

Dünya ülkeleri arasında dördüncü, OPEC'in ise Suudi Arabistan'dan sonra ikinci büyük petrol üreticisi konumundaki İran, günlük 4,2 milyon varil ham petrol üretiyor.Günlük 2,5 milyon varil ham petrol ihraç eden İran, OPEC'in petrol üretim miktarının da azaltılması gerektiğini savunuyor.