kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

550 bin mayın için yeni formül: 'Temizle-İşlet'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'teki sınır hatlarındaki mayınların ihaleyle temizletilip tarıma açılması için yeni bir düzenleme yapılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
550 bin mayın için yeni formül: 'Temizle-İşlet'
Maliye Bakanlığı, Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis illerinin sınır hattındaki mayınların temizlenip, arazinin tarıma açılması yeni bir düzenleme yapıyor. Daha önce açılan ihalelerin yargı kararıyla durdurulması üzerine, mayınlı alanların "Temizle-İşlet" ihalesi ile özel sektöre devri için yasa tasarısı hazırlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi. İhale, 5 yılı temizleme, 44 yılı işletme olmak üzere 49 yılı kapsayacak. En az işletme süresini teklif eden firma ihaleyi kazanacak.

CHP DURDURMUŞTU
Mayından temizlenen alanda özel sektöre sadece üst hakkı verilecek. Arazide petrol, doğalgaz veya maden çıkarsa, yer altı kaynaklarının sahibi devlet olacak. Mayınlı araziler, hem askeri hem de sivil kanat tarafından uzun süredir üzerinde durulan hassas konular arasında yer alıyor. Kurumlar, mayınların kamuya yük getirmeden temizlenmesi ve bu arazilerin organik tarıma açılması için mutabakata vardı. Mayınlı arazilerin temizlemesi için milli emlak müdürlükleri ihaleye çıktı. İhalelere, İsrail firmalarının girdiği iddia edildi. CHP yönetimi konuyu idari yargıya taşıdı ve durdurdu. Türkiye'nin, Suriye sınırındaki mayın tarlaları dünyanın en büyük mayın tarlalarından biri olarak biliniyor. 800 kilometrelik Suriye sınırında her bir metre derinlikte bir mayın bulunuyor. Bölgede, 550 bin adet 5 ayrı cins mayın olduğu tahmin ediliyor.