kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Deniz Ticaret Odası'ndaki toplantıya (soldan sağa) Dok Gemi İş Başkanı Nalbantoğlu, Prof. Odabaşı, Metin Kalkavan, GİSBİR Başkanı Bayrak ve GESAD Başkanı Gökalp katıldı.

Tersanelerde "ölüm" itirafları

Tuzla'daki 'ölüm tersaneleri' Meclis gündemine taşınırken tersane sahipleri ve örgütler dün çalışanları eleştirdi. Deniz Ticaret Odası Başkanı Kalkavan, ölümleri Türk insanının zihniyetine bağladı En ilginç yorum GİSBİR Başkanı Bayrak'tan geldi: Öğle yemeğine giderken sanki 110 metre engelli koşuyorlar. Ama paydoslarda verilen yarım saatlik eğitime gelmiyorlar ..
Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşınırken hem hükümet hem de işveren cephesinden oldukça ilginç açıklamalar geldi. Ölümlerle ilgili kendini savunan denizciler topu eğitimsiz işçiye atarken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 20 yıl gemi inşa sektöründe çalıştığını belirti ve ekledi: "Eğitim çok önemli" Tersanelerde son 5 yılda gelen 58 ölümün ardından harekete geçme kararı alan hükümet dün Mecliste bir araştırma komisyonu kurma kararı aldı. Tüm partilerin desteğiyle kabul edilen komisyon , tersanelerde inceleme yapacak ve bir rapor hazırlayacak. Meclis tersaneleri gündemine alırken denizcilerde geçen hafta sonu yapılan teftişler sonrası 3 tersaneye kısmi kapatma verilmesinin ardından dün basın toplantısı düzenledi.

ELEŞTİRİLER ÇALIŞANA
İstanbul'da Deniz Ticaret Odası'nda (DTO) yapılan toplantıya DTO Başkanı Metin Kalkavan, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) Başkanı Ziya Gökalp, Dok Gemi-İş Sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu ve Türk Loydu eski Başkanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı katıldı. Kalkavan, konuşmasında hem siyasileri hem de çalışanları eleştirdi. Siyasileri; "Tersane sektörü son günlerde 'cambaz' konumuna konularak, günah keçisi yapıldı. Siyasetçilerin son olayları şov haline getirdi. Bu sektör, siyasi rant elde edilecek bir sektör değildir" diyerek eleştiren Kalkavan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'i de isim vermeden tersanelere verilen para cezaları ve kapatma olarak anılan ama kısmı iş durdurmalarla ilgili açıklamalarını eleştirdi.

ÇELİK: BU KADAR BASİT
Tersane işçilerini ise bana birşey olmaz duygusuyla gerekli tedbirleri almadığı için eleştiren Kalkavan, şöyle devam etti: "Bir tarafta tedbirsizlik bir tarafta dikkatsizlik. Ama en önemlisi insanların zihinsel olarak maalesef toplumumuzda yaygın olan 'Bana bir şey olmaz' duygusunu ortadan kaldırmak kolay değil, yıllar alır. Bu kadar eğitimin sonucunda geldiğimiz nokta bu. Ama daha iyisini yapmaya çalışacağız." Tersane sahiplerinin, ölüm taciri olmadığını söyleyen Kalkavan, tersane sektörünün, Türkiye'de kazancının en fazlasını eğitime yatıran tek sektör olduğunu iddia etti. Prof. Dr. Yücel Odabaşı da devletin bu konuda eğitim vermemesi eleştirdi ve Kalkavan gibi tersane çalışanlarının en büyük eksikliğinin eğitim olduğunu söyledi. Bu arada Çalışma Bakanı Çelik de Ankara'da gazetecilerin soruları üzerine, eksiklikleri bulunan tersaneler için kapatma değil, geçici durdurma uyguladıklarını söyledi. Çelik, "Eksiklerini tamamlayanlar, çalışmalarını sürdürüyor. Mesela Sedef tersanesi, cumartesi pazar eksiklerini tamamlamış; şimdi çalışıyor" dedi. Çelik, gazetecilerin "Peki bu kadar kolay mı?" sorusuna "Evet bu kadar kolay" karşılığını verdi.