kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

K.Irak'a ekonomik yaptırım uygulanmalı

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sınır ötesi hava harekatının ardından başlayan kara harekatının başarılı olması ve kalıcı sonuç alınması için, Irak'ın kuzeyine yönelik olarak ekonomik yaptırımların "acilen" değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Bahçeli, Kuzey Irak'a yönelik operasyonu değerlendirdiği partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, harekatın "...siyasal, psikolojik, diplomatik ve ekonomik anlamda topyekun mücadeleye" dönüşmesinin "elzem" olduğunu, "...işbirlikçilerin susturulması" için kara harekatı ile "büyük bir fırsat" doğduğunu ileri sürdü.

"Hükümetin, yapılan kara harekatı ile eş zamanlı olarak acilen bölge üzerinde ekonomik ve siyasi yaptırımlar başlatması gerekmektedir" diyen Bahçeli, "Habur sınır kapısından geçiş, Irak'ın kuzeyine ekonomik yaptırımlar ve enerji kısıtlaması hususu acilen değerlendirilmelidir" dedi.

PKK'nın bölgede tekrar konuşlanmasına imkan vermeyecek şekilde "lojistik ve barınma yuvalarının tamamen yok edilmesi"ni isteyen Bahçeli, TSK'nın "hassas noktalarda" kuvvet bırakarak, "güvenlik kuşağı" oluşturmasını önerdi ve Kuzey Irak yönetimi üzerinde "caydırıcı davranılması" çağrısında bulundu.

"Eli silah tutan bölücüyü zararlı, buna karşılık silahsız bölücüyü meşru ve zararsız kabul etmek, bölücülük ve terörle mücadeleyi sekteye uğratacak en büyük gaflettir... Bu nedenle icra edilen kara harekatının kalıcı ve etkili olabilmesi için yalnızca sınır ötesinin değil, sınır berisinin de etkisiz hale getirilmesi gerekmektedir."

Bahçeli, siyasi af, Kuzey Irak ile diplomatik temas, yeni anayasaya üniter yapıyı zayıflatacak ifadelerin konması ve federatif yapı gibi önerilerin gündeme gelebileceğini, bu sözlerin yeni bir sürecin başlatılmak istenmesinin işaretleri olarak algılanması gerektiğini, kaygılarının "terörün önlenmesi" adına hükümetin tavizler vermiş olduğu yönünde olduğunu söyledi.

TÜRBAN

Konuşmasında türban konusunda anayasada yapılan değişikliğe de değinen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün değişikliği onaylarken yaptığı açıklamada, üniversitelerde türban serbestisi için "anayasa değişikliğinin yetmeyeceğine" ilişkin ifadeleri olmasına karşın YÖK'ün anayasa değişikliğinin yeterli olacağı yorumunun üniversitelerde kaygı ve karışıklığa yol açtığını söyledi.

Bahçeli, anayasa değişikliği konusunda AKP ile uzlaşmaya varılırken, YÖK kanununun ek 17. maddesinde de değişiklik yapılması konusunda uzlaşmaya varıldığını, ortak teklifin verildiğini, teklifin milli eğitim komisyonu gündeminde olduğunu ve bu teklifin "gecikmeden" gündeme alınarak mutabakata uygun davranılması gerektiğini belirtti.

Bahçeli, AKP ile varılan uzlaşmayı kastederek, "...vardığımız mutabakatlar, günübirlik ve gelişi güzel alınmış kararlar değil; ahlaki ve siyasi duruşumuzu belgeleyen çok önemli ve vazgeçilmez taahhütlerdir. İster yazılı, ister sözlü olsun bizim şeref ve haysiyet vesikalarımızdır" dedi.

REUTERS