kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal'dan Gül'e suçlama

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, üniversitelerde türbanı serbest bırakan yasayı, "kara harekatının arkasına saklanarak" onaylamakla suçladı.

Baykal, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliğine değinerek, yasanın cumhurbaşkanlığında 11 gün beklediğine dikkat çekti.

Baykal, yasanın Gül tarafından, Türk silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı kara harekatını başlattığı gün imzalanmasını, "..bir tarihi olayın (kara harekatı) arkasına saklanarak onamıştır" sözleriyle değerlendirdi.

Anayasa değişikliği görüşülürken, bu düzenlemenin "Türkiye'yi kaosa sürükleyeceği" uyarısında bulunduklarını ifade eden Baykal, anayasa değişikliğinin onaylanmasının ardından YÖK'ün üniversitelerde türbanın serbest olduğu kararı ve ortaya çıkan durumun "kaos"tan başka bir sözcükle tanımlanmasının mümkün olmadığını ve bu konuda kendilerine tanınmış bir hak olan, Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkını kullanacaklarını söyledi.

KARA HAREKATI


Konuşmasında Kuzey Irak'a yönelik kara harekatının "kalıcı" sonuçlar ortaya çıkmadan durdurulmamasını isteyen Baykal, sınır ötesi kara harekatının başlamasının hemen ardından "harekatın durdurulması", uzun süreli" ve "kalıcı" olmaması için girişimler ve açıklamalar bulunduğuna işaret ederek, bu gelişmelerin "...kara harekatının doğal hedeflerine ulaşmadan, uluslararası baskılarla askerin elinin, kolunun bağlanması" riskine yol açabileceğini savundu.

"Türkiye, kendine yönelik tehdidi bertaraf etmek için harekete geçti diyen Baykal, "Kalıcı sonuçlar ortaya çıkmadan bu harekatın durdurulması, ileride kaygı verici sonuçlar doğurur... Askerin müdahale mecburiyeti ortaya çıkmıştır ve onun gereği yerine getirilmelidir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elini, bu süreç tamamlanmadan kimse tutmamalıdır" dedi.

Türkiye'nin kendine yönelik tehditlere karşı uluslararası hukuka uygun olarak her türlü tedbiri alma ve uygulama konusunda "kararlı" olduğunu ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Askeri harekat, bu operasyonun TSK'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendini savunma iradesinin ne kadar güçlü bir şekilde ortaya çıktığını ve nasıl etkili bir sonuç alma gücü olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye ile bu bölgede ağır haksızlık ve ihlallerle oynanamayacağı, dosta düşmana gösterilmiştir."

REUTERS