kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kamer Genç’ten AKP'ye misilleme teklifi

Yeni Haber
Eski Meclis Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın kendisini susturmaya yönelik hazırladığı iddia edilen yasa teklifine karşı Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de harekete geçti.

Genç, Meclis Başkanlığına sunduğu TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinde Genel Kurul'da daha çok konuşmasına imkanı tanıyacak düzenlemeye yer verdi. Genç, teklifinde İçtüzüğün 72. maddesindeki, "Her konuda her siyasi parti grubunun grupları adına bir ve bir üyenin de kendi adına birer defa konuşma hakkını" düzenleyen maddenin değiştirilmesini, bu sayının ikiden üçe çıkarılmasını istedi. Genç gerekçe olarak, iki milletvekiline ait söz hakkını çok defa bir partiye mensup milletvekilinin kullandığını ve bağımsızlara söz hakkı kalmadığını, sayının üçe çıkarılmasının özellikle bağımsız milletvekillerinin parlamento çalışmalarına daha etkin katılmasını sağlayacağını gösterdi.

İKİ KİŞİ ÇOK AZ, ÜÇ KİŞİ KONUŞSUN


Genç'in, TBMM İçtüzük değişikliği teklifi gerekçesinde, Meclis'te 550 milletvekili bulunduğunu hatırlatarak, Genel Kurul'da, gerek kanunların tümü veya maddeleri veya herhangi bir kanunda, gruplar dışında iki milletvekilinin konuşma hakkı olduğunu ifade etti. Genç, "Bu iki milletvekiline ait söz hakkı da çok defa bir partiye mensup milletvekili kullanmakta ve öteki parti ve bağımsızlara söz hakkı kalmamaktadır. Bu durumda milletvekillerinin parlamento çalışmaları engellenmektedir. Ayrıca iki kişi çok az olduğu için bunun üç kişiye çıkarılması daha uygun görülmüştür" ifadelerine yer verdi.

ARINÇ'IN TEKLİFİ

AKP'li Arınç, Meclis'te zaman kaybını önlemek amacıyla, kanun tasarı ve tekliflerinde "yürütme ve yürürlük" başlıklarıyla yer alan son iki maddenin çıkarılmasına ilişkin yasa teklifi hazırlamıştı. Kamer Genç, yasa tasarı ve tekliflerinin görüşülmesinde son iki maddede sıklıkla söz alan milletvekili unvanı taşıyor. Arınç'ın teklifi kamuoyuna "Genç'i susturma teklifi" olarak yansımıştı.

(ANKA)