kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yoksulluk sınırı 2 bin 329 YTL

Yeni Haber
Dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" kabul edilen asgari gıda harcaması Şubat fiyatlarıyla 714.9 YTL'ye, "yoksulluk sınırı" kabul edilen diğer gereksinimleriyle birlikte toplamda yapması gereken asgari harcama tutarı da 2 bin 329 YTL'ye ulaştı.

Türk-İş'in her ay düzenli olarak yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasının Şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için yapmak zorunda olduğu aylık asgari harcama tutarı Şubat ayında önceki aya göre yüzde 3.01 artarak 714 YTL 92 YKr oldu. "Açlık sınırı" olarak kabul edilen söz konusu aylık harcama tutarında son bir yıllık dönemdeki artış yüzde 13.7'ye ulaştı. Geçen yılın Şubat ayında dört kişilik bir ailenin aylık asgari mutfak harcaması 628 YTL 75 YKr düzeyinde bulunuyordu.

KIŞ ETKİLİ OLDU

Olumsuz hava koşullarının etkisiyle ortalama sebze-meyve fiyatlarında önceki aya göre yüzde 15.9 oranında yaşanan artış Şubat'ta gıda harcamalarındaki büyümede etkili oldu. Ancak sebze-meyve dışarıda tutulduğunda bile aylık gıda harcamasındaki artışın yüzde 1.85 olduğu belirtilen Türk-İş açıklamasında, "Şubat ayında gerçekleşen fiyat artışını 'kar' ile sınırlı gören yaklaşımın yanıltıcı olacağı dikkate alınmalıdır" denildi.

Gıda harcaması tutarındaki artış, yurttaşların geçim koşullarını yine olumsuz etkiledi. Aileler, sadece mutfak için önceki aya göre 20.9 YTL, geçen yılın aynı ayına göre ise 86.2 YTL daha fazla harcama yapmak zorunda kaldı.

Dört kişilik ailenin gıda dışında kalan, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık, kültür, eğlence gibi diğer alanlardaki gereksinimlerini karşılayabilmek için bir ayda yapması gereken toplam asgari harcaması ise Şubat ayında 2 bin 328 YTL 73 YKr'ye ulaştı. "Yoksulluk sınırı" olarak kabul edilen söz konusu tutar önceki aya göre 68.1 YTL artış gösterdi. Dört kişilik ailenin "yoksul" olmadan, bir aylık geçimini sağlayabilmesi için yapması gereken aylık asgari harcama tutarı geçen yılın aynı ayındakinin ise 280,7 YTL üzerinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı ayda dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 2 bin 48,05 YTL düzeyinde bulunuyordu.

(ANKA)