kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan: Irak'a heyet gönderiyoruz

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Güneş Operasyonu"nun hedefine ulaştığı zaman sona ereceğini belirtirken Irak'a "çok yakında" bir heyet gönderileceğini söyledi.

Babacan, "Ancak bu heyetin komposizyonu ve bu heyetin ziyaretinin kesin zamanlamasına ilişkin açıklamalar, bu ziyaretin niteliği gereği ziyaret başlamasından sonra yapılacak" dedi. Babacan, "Önlem paketi beklentisi"ni doğru bulmadığını da söyledi.

Ali Babacan, resmi bir ziyaret için Ankara'da bulunan Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Basha ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Güneş Harekatı" ile ilgili soruları da yanıtladı. Askeri operasyonun sınırlarının belli olduğunu vurgulayan Babacan şunları söyledi:

"Şu anda Kuzey Irak'ta devam etmekte olan askeri operasyonun sınırları belli, amacı belli. Bu operasyonun kapsadığı alan ile ilgili sınırlar belli. Ayrıca kaç kişi, kaç askerimiz bu operasyona dahil olacaktır, bu da sınırlı bir rakamdır ve yine süresi sınırlıdır. Sorunuz, peki bu süre ne kadar? Şimdi süre, operasyonun hedefine ulaşılıncaya kadar. Ne zaman ki operasyon hedeflerine ulaşılır, o noktada operasyon sona erer."

"PAKET BEKLENTİSİNİ DOĞRU BULMUYORUM"


Ali Babacan, terör ile mücadelede askeri dışındaki önlemlerin alınmasına ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Buralarda önemli olan, Türkiye'nin terör ile olan mücadelede tüm enstrümanları zaten kullanıyor olmasıdır. Aslında bahsettiğiniz enstrümanlar zaten devrededir. Dolayısıyla böyle bir paket beklentisi, paket ne olacak, ne açıklanacak, ne gelecek beklentisini doğru bulmuyorum açıkçası. Bu mücadeleye bir süreç olarak bakmakta fayda var. Paketler halinde çözümlerden önce terörle bir mücadele süreci söz konusudur. Ve bu süreçte tüm enstrümanlar zaten devrededir ve bu enstrümanlar zaten kullanılmaktadır. İsterseniz adına siyasi diyalog deyin, diplomasi deyin. Ekonomik tedbirler deyin, diğer tedbirler deyin. Zaten pek çoğu uzunca bir süre kullanılmaktadır. Farklı oranlarda, farklı yoğunlukta kullanılmaya devam edilmektedir."

HEYET'İN ZİYARETİ BAŞLADIKTAN SONRA AÇIKLANACAK

Türkiye ile Irak arasında her düzeyde yoğun bir siyasi diyaloğun bulunduğunu belirterek iki ülke arasında karşılıklı olarak heyetlerin gidip geldiğini, üst düzey ziyaretlerin yapıldığını kaydetti. Babacan şöyle devam etti:

"Bütün bu siyasi diyalog sürecinde çok yakın bir zamanda Bağdat'a bir heyet gönderiyoruz. Ancak bu heyetin komposizyonu ve bu heyetin ziyaretinin kesin zamanlamasına ilişkin açıklamalar, bu ziyaretin niteliği gereği, ziyaret başlamasından sonra yapılacak."

Babacan, diğer bir soru üzerine Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol'un Atina Büyükelçisi olarak görevlendirildiğini anımsatarak yakında bir özel temsilci atanacağını da söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaretine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Talabani'yi davet ettiğini anımsatarak "Herhalde zamanlama üzerinde anlaşma sağlandıktan sonra bu ziyaretin gerçekleşeceğini düşünüyorum" dedi.

(ANKA)