kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nerelerde KDV indirimi var?

Yeni Haber
Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarına açıklık getirildi.Maliye Bakanlığı'nın KDV uygulamalarına ilişkin bazı düzenleme ve açıklamalarının yer aldığı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.Konaklama tesislerinde KDV uygulamasına değinilen tebliğe göre, seyahat acentelerinin geceleme hizmetleri için verdikleri aracılık hizmetlerinde, 9 Şubat 2008 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren geceleme hizmet bedelinin seyahat acentesi tarafından hizmeti fiilen alan kişiye aktarılmasında, aktarılan geceleme hizmeti ve buna ilişkin
komisyon toplamına yüzde 8 KDV oranı uygulanacak.

Acentenin, geceleme hizmetine aracılık karşılığında konaklama tesisine fatura düzenlemesi halinde, bu faturada gösterilen bedel üzerinden de yüzde 8 KDV hesaplanacak. Ancak, acentelerin müşteriye düzenlediği faturada yer alan toplam tutarın, geceleme hizmeti ile buna ilişkin komisyon ücreti dışındaki kısmı ise genel oranda KDV'ye tabi olacak.Seyahat acentelerinin geceleme hizmeti vermeyip bu hizmete aracılık ettiklerine dikkat çekilen tebliğde, indirimli oran uyguladıkları tutarların, konaklama işletmesinin acenteler tarafından müşteriye aktarılan hizmet bedeli ile buna ilişkin aracılık hizmet bedeli olduğu belirtildi. Bu nedenle, acentelerin bu işlemlerle ilgili olarak KDV Kanununun ilgili maddesi kapsamında iade talebinde bulunamayacaklarının tabii olduğu kaydedildi.

SEYAHAT ACENTELERİNCE DÜZENLENECEK FATURALAR

Tebliğle, seyahat acentelerinin düzenleyecekleri faturaların içeriği ile ilgili açıklamaların yer aldığı 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin ''Acentenin müşteriye düzenlediği geceleme hizmeti bedelinin de bulunduğu faturada, hizmetin satın alındığı konaklama tesisinin acente adına düzenlediği faturanın tarih ve numarasına atıfta bulunan bir açıklama yer alacaktır. Bu açıklamanın yer almadığı faturalarda, yansıtılan geceleme hizmeti için indirimli oranda KDV uygulanması mümkün değildir'' hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Tebliğe göre, turizm işletmesi belgesine sahip konaklama tesislerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen söz konusu belgede,yiyecek ve içecek sunulan mekanların açıkça belirtilmiş olması göz önüne alınarak, Bakanlıktan ayrıca bir yazı alınması zorunluluğu da kaldırıldı. Buna göre, bu kapsamdaki konaklama tesislerince vergi dairesine turizm işletmesi belgesinin bir örneğinin ibraz edilmesi yeterli olacak.

Turizm işletmesi belgesine sahip olmayan mükellefler ise kendilerine ruhsat veren yerel yönetim biriminden alacakları yazıyı vergi dairesine ibraz edecekler.Tebliğde, kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yüzde 8 KDV oranı uygulandığı hatırlatıldı.

Buna göre, otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinin bünyesindeki; lokanta, restaurant, restaurante, alakart lokantası, kahvaltı salonu, açık yemek alanı, yemek terası, kafeterya, snack bar, vitamin bar, pasta salonu, lobi gibi mekanlarda verilen hizmetlerde yüzde 8 oranında KDV uygulanacağı bildirildi.Bu yerlerde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına yüzde 18 KDV oranı uygulanacağı ifade edildi.Konaklama tesislerinin bünyesinde yer alan ve belirtilenlerin dışındaki mekanlarda verilen hizmetler ise genel vergi oranına tabi olacak.

TEVKİFAT UYGULAMASI

Tebliğde, pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimlerinde tevkifat uygulaması konularına da açıklık getirildi.KDV Kanununun ilgili maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin yüzde 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların bu bölümde belirtilen teslimlerinde tevkifat uygulanmayacağı kaydedildi. Diğer mükellefler tarafından yapılacak teslimlerde faturada gösterilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanununun ilgili maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının altında olması halinde de tevkifat uygulanmayacağı vurgulandı.

Tevkifat kapsamına alınan işlemlerde satıcıların, tevkifat uygulanan satışları ile satış yaptıkları alıcılara ait bir listeyi, izleyen ayın
15. gününün mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairesine vermek zorunda oldukları kaydedildi.Belirtilen süre içinde bu listeyi vermeyen veya eksik veren satıcıların, alıcının tevkifat tutarını beyan etmemesi veya beyan etmekle birlikte vergi dairesine ödememesi halinde Hazineye intikal etmeyen vergi tutarlarının ödenmesinden alıcılar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacakları ifade edildi.

AA