kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kaçan teröristleri barındırmayın'

Bülent AYDEMİR
Bakanlar Kurulu'nda, Irak hükümetine kaçan teröristleri saklamama ve barındırmama konusunda çağrı yapılması kararı benimsendi..
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 saat 15 dakika süren Bakanlar Kurulu'nda, TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı kara harekâtını sonuçlandırarak ülkeye geri dönmesi için Irak hükümetinin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, kaçan teröristlere saklanma ve barınma imkânı sağlamaması gerektiği sonucuna varılarak, bunun için gerekli girişimlerin yapılması kararlaştırıldı. Irak'ın kuzeyine düzenlenen harekâtın ardından kaçan teröristlerin güneydeki şehirlere sığınmaları üzerine, Genelkurmay Başkanlığı da önceki gün "Iraklı yerel gruplardan bölgesel barış ve istikrarın en büyük düşmanı olan PKK terör örgütü mensuplarının bölgelerine girmelerine ve orada himaye görmelerine mani olmaları beklenmektedir" açıklaması yapmıştı. Toplantı, şehit cenazesi ve ardından Erdoğan'a Genelkurmay'da verilecek brifing nedeniyle erken bitirildi. Açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TSK'nın görevini tamamlayarak ülkeye dönmesi için bir takvimin öngörülüp öngörülmediği yönündeki soru üzerine Irak hükümetine ve teröre destek veren ülkelere şu çağrıda bulundu:

"RAHATSIZ EDİLMEYELİM"
"Bu operasyon durup dururken yapılmadı. İş bu noktaya gelmesin diye Türkiye elinden gelen çabayı gösterdi. Biz arzu ederiz ki Türkiye bir daha o bölgeden rahatsız edilmesin. Kuzey Irak PKK terör örgütünün yuvası haline gelmiştir. Biz bunu söylediğimiz zaman bir kısmı buna 'yok' dedi, bir kısmı önemini anlamadı. Şimdi bütün çıplaklığıyla görülüyor ki PKK terör örgütü oradadır. Türkiye bir daha oradan rahatsız edilmek istemiyor. Tabiatıyla bunu başardıktan sonra ülkemize dönecektir. Temenni ederiz ki bu en kısa sürede olsun. Ama temenniyle bu iş olmuyor. İklim şartları, coğrafi şartlar ağır. Bu kolay değildir. Bu iş daha kısa sürsün diyenler varsa üzerlerine düşeni yapsın. Bizim hedefimiz doğrudan doğruya PKK terör örgütüdür. Bizim Irak'ta yaşayan insanlarla kardeşlerimizdir, dost ve komşu bir ülkedir. Kimse bu operasyonu başka türlü değerlendirmesin, başka anlamlar yüklemesin." Çiçek, TSK'nın bölgede güvenliği sağlamak üzere birliklerin kalıp kalmayacağı konusunda da şöyle dedi: "Bunlar tamamıyla askeri değerlendirmelerin konusu olacak hususlardır. Biz TBMM'nin verdiği yetkiye dayanarak bu harekâta karar verdik. Harekâtın ister havadan karadan ne maksatla yapıldığı bellidir. Bu çerçevede değerlendirilmesi gerekir. Bu hedefe ulaştıktan sonra tabiatıyla TSK ülkemize dönecektir. Bu operasyon doğrudan doğruya PKK'ya yöneliktir. Onun için de birliklerimizin en kısa sürede bu hedefe ulaştıktan sonra geri dönmelerini arzu ediyoruz. Bunun ne kadar süreceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz."