kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversitelerde türban karmaşası

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbana ilişkin Anayasa değişikliğini onaylamasından sonra ilk eğitim günlerinde bazı üniversitelerde türbanlı öğrencilerin girişine izin verilirken bazı üniversiteler türban yasağını sürdürdü.

*HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin Anayasa değişikliğinin onaylanmasının ardından üniversitelerde ilk eğitim günü sancılı başladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelere türbanla girilmesinde yasal düzenlemeye gerek olmadığı şeklindeki açıklaması, üniversitelerde türban konusundaki karışıklığı engelleyemedi.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

TÜRBANA İZİN VERMEYEN ÜNİVERSİTELER

Marmara Üniversitesi'nde Göztepe Kampusu'ne gelen türbanlı öğrenciler içeriye alınmadı. Ancak türbanını çıkardıktan sonra içeri girebildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampusu'ne türbanları gelen öğrenciler, girişteki kabinde türbanlarını çıkararak içeri girdi.

Ankara Üniversitesi'nde Dil Tarih Fakültesi, Hukuk, İletişim ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde türbanlı öğrencilerin okula girişine izin verilmezken güvenlik görevlileri ve bazı türbanlı öğrenciler arasında tartışmalar yaşandı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Gazi Üniversitesi kampusünde türbanlı öğrenciler sabahın ilk saatlerinde fakültelere giriş yaparken, daha sonra rektörlükten gelen uyarı üzerine türbanlarını çıkardılar.

Trakya Üniversitesi'nde kampuslara türbanlı öğrencilerin girişine izin verilmedi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde türban konusunda eski uygulama bugün de devam etti. Türbanlı kız öğrenciler başları kapalı olarak okula alınmadı. Bazıları eskisi gibi kapının girişinde başını açıp kampuse girerken, bazıları da öğleden sonra saat 14.00'te yapılacağı belirtilen Üniversite Senatosu toplantısından çıkacak kararı beklemek üzere kapıdan döndü.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde türban yasağı devam ediyor. Sabah saatlerinde türbanlı olarak içeri giren yüzlerce öğrencinin, bir saat sonra rektörün talimatıyla başörtülerini çıkarmaları istendi. Eğitim Fakültesi'nin girişine asılan yazılarda da, başörtüsünü açmayan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlatılacağı bildirildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne girişte güvenlik görevlileri kimlik ve türban kontrolünde bulundu. Bazı öğrenciler türbanlarını çıkarıp derse girerken, bazı öğrencilerde üniversitenin kararını protesto ederek servislerden inip derslere girmediler.

Kocaeli Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler kampuse alınmadı. Türbanlı öğrenciler güvenlik görevlileriyle konuştuktan sonra, eskisi gibi kulübeye giderek türbanlarını çıkarıp peruk takarak derslere girdi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde türban yasağı sürdü. Türbanlı öğrenciler görevlilerin uyarısıyla türbanlarını çıkarıp derslere girdiler.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) türbanlı öğrenciler, başörtüsünü çıkartarak sınıflarına girdi. Bu sabah okullarına gelen türbanlı öğrenciler, kampusun giriş kapısında özel güvenlik ekipleri tarafından kimlik kontrolünden geçirildi. Türbanlı öğrenciler, giriş kapısının yanında daha önce kendileri için ayrılan bölümde başörtüsünü çıkartarak sınıflarına gitti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ)türbanlı öğrenciler sınıflara alınmadı. Otobüslerle kampuse gelen öğrenciler, üniversitenin güvenlik görevlilerinin sıkı denetimine tabi tutuldu. Üniversite girişinde otobüsleri tek tek arayan güvenlik görevlileri, türbanlı öğrencilerin başlarını açarak içeriye girmelerini istedi. Buna uymayan öğrenciler ise araçlardan aşağı indirildi. Bazı türbanlı öğrenciler başlarını açtıktan sonra üniversiteye girerken, bazı öğrenciler de başları kapalı olarak içeri girmelerinin ardından arkalarından gelen güvenlik görevlilerin ikazıyla başlarını açmak zorunda kaldılar.

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başörtülü öğrencilerin kampuse girmelerine izin verilmedi. Ahmet Necdet Sezer Kampusü'ne gelen öğrencilerin büyük bir bölümü, kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek başörtülerini çıkarttı. Güvenlik görevlilerine danışmadan kampuse girmek isteyen bazı öğrenciler uyarı sonrası başörtülerini çıkarırken, bazı öğrencilerin okuldan geri döndüğü gözlendi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde başörtüsü yasağının devam edeceği açıklandı. Sivas'ta üniversite öğrencileri kampüs içine başörtülü olarak girerken derslere ise başlarını açarak girebiliyor.

Ordu Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler derslere ve kampus alanına baş örtüleri ile alınmadı.

Sinop Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Fakültesi'nde türbanlı öğrenciler derslere giremedi. Öğrenciler, kampüs girişinde türbanlarını çıkarmak zorunda kaldı.


TÜRBANA İZİN VEREN ÜNİVERSİTELER



Gaziantep Üniverstesi'nde türbanlı öğrenciler, derslere girdiklerini ve herhangi bir sorunun çıkmadığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi'nde (EÜ) öğrenciler derslere türbanla girmeye başladı. Türbanlı öğrencilerin okula girişlerinde hiçbir güvenlik görevlisinin kapıda bulunmaması dikkat çekerken, öğrenciler türbanlarını çıkarmadan okullarına girdi.

Boğaziçi Üniversite'nde ise türban yasağı kalktı. Öğrenciler türbanları ile üniversiteye giriş yapabiliyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından başörtülü öğrencilere kapılarını açtı.

Siirt Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan derslere girdi.

AJANSLAR