kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Citi Grup İstanbul'a çıkarma yaptı Maliye Bakanı'ndan güvence aldı

Citi Kurumsal Yönetim Kurulu Başkanı Klein, Avrupa'daki önde gelen yatırımcılarını geçen hafta İstanbul'da ağırladı. Davette konuşan Maliye Bakanı Türkiye için güvence verdi.
Küresel mali krizin giderek derinleştiği bugünlerde Türkiye, uluslararası sermaye için cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. ABD merkezli mortgage kredilerinden kaynaklanan zararlar yüzünden sıkıntılı günler yaşayan Citi Grup yönetimi, İstanbul'da moral buldu. Citi Kurumsal Bankacılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Michael Klein, Avrupa'daki önde gelen yatırımcılarını geçtiğimiz hafta İstanbul'da ağırladı.
Çırağan Sarayı'ndaki davete Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile bazı üst düzey bürokratlar da katıldı. Citi Grup daha sonra 200 civarında yatırımcı ile kapalı devre toplantı gerçekleştirdi. Zirve için İstanbul'un seçilmesi hem Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesi hem de İstanbul finans merkezine verilen önemin yansıması olarak yorumlandı.

Sabancı da katıldı
Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanı Unakıtan, Citi Grup'un toplantısının akşam yemeği öncesinde bir konuşma yaptı. Unakıtan konuşmasında, yatırımcılara Türkiye hakkında bilgi, ekonomisi konusunda güven verdi. Türkiye'nin, mali disiplini birinci öncelik gördüğünü kaydeden Unakıtan, yapısal dönüşümün de kararlılıkla süreceği mesajını verdi. Son 5 yılda Türkiye ekonomisinin büyüme, kişi başına milli gelir, gayri safi milli hasıla (GSMH), enflasyon, ihracat, doğrudan yabancı sermaye girişi yönüyle katettiği mesafeyi özetleyen Unakıtan, 2008 yılı özelleştirme programı hakkında da bilgi verdi. Türkiye'deki potansiyelin uluslararası sermayeye önemli fırsatlar sunduğunu, Hükümet'in genel yaklaşımının doğrudan yatırımları çekmeye odaklandığını ifade eden Maliye Bakanı Unakıtan, geçen yıl 21.8 milyar dolar doğrudan net yabancı yatırım yapıldığını hatırlattı. 2007'deki doğrudan yabancı sermaye girişinin yarısını mali kuruluşlara yönelik yatırımlar oluşturdu. Bu sektörü sırasıyla imalat sanayi ve ulaştırmahaberleşme yatırımları izledi. Küresel likidite sıkışıklığına karşın Türkiye bu yıl 20-25 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girişi bekliyor.