kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ODTÜ Senatosu'ndan açıklama

Yeni Haber
ODTÜ Senatosu, ''Başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere yüksek yargı organlarının, üniversitelerdeki kılık kıyafete ilişkin hükümler hakkında bugüne kadar verdiği kararların, üniversite yönetimlerini ve idari makamları bağlayıcı nitelikte olduğunu'' belirterek, Yükseköğretim Kanunu'nda somut bir düzenleme yapılıncaya kadar üniversitede süregelen uygulamalara devam edileceğini bildirdi. ODTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, ODTÜ Senatosu'nun aldığı karar duyuruldu.

Kararda, 23 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliklerle Anayasa'nın 10. maddesiyle düzenlenen eşitlik ile ilgili hükme, ''ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'', eğitim-öğretim hakkını düzenleyen 42. maddesine de ''kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın sınırları kanunla belirlenir'' ibarelerinin eklendiği anımsatıldı.

YÖK Başkanlığının dün rektörlüklere gönderdiği yazıda ''Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerine göre uygulamanın yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmamaktadır'' ifadesinin yer aldığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

''Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının bu yorumundaki '...ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmamaktadır...' ifadesi, yürürlüğe girmiş olan Anayasa'nın 42. maddesindeki '...bu hakkın sınırları kanunla belirlenir...' ifadesiyle çelişmektedir.

Öte yandan, başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere yüksek yargı organlarının üniversitelerdeki kılık kıyafete ilişkin hükümler hakkında bugüne kadar verdiği kararlar, üniversite yönetimlerini ve idari makamları bağlayıcı niteliktedir. Aksine bir davranış, yüksek yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle suç oluşturacaktır. Bu nedenle 2547 sayılı Yasa'da somut bir düzenleme yapılıncaya kadar üniversitemizde süregelen uygulamalara devam edilecektir.''

(AA)