kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Asker nisan sonuna kadar K. Irak'ta kalır

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Askerin Kuzey Irak'ta iki ay daha kalacağı görüşünü dile getiren Ercan Çitlioğlu "Tampon bölge oluşmaz ancak bazı birlikler bırakılabilir" diyor..
* Operasyonun zamanlamasına ne diyorsunuz? Ben baharda beklemiyordum. Operasyondan iki gün önce bir televizyonun haber programında bana operasyonun ne zaman olabileceğini sordular, "Bugünlerde" dedim.

* Neden bahar beklenmedi? İki temel nedeni var. Birincisi PKK, kış aylarında özellikle de kar yağdığı zaman eylem koyabilme kapasitesine ve kırsal alanda hareket edebilme yeteneğine sahip değil. Bu konuda hem eğitimleri hem de yeterli donanımları yok. Türk Silahlı Kuvvetleri ise her tür mevsim koşulunda hareket icra edecek kabiliyete sahip. Hem eğitimleri hem de donanımları var. Olaya buradan baktığımızda bir tarafın zafiyeti diğer tarafın üstünlüğüne dönüşüyor. Buna artı olarak hava bombardımanlarında PKK'nın eğitim ve lojistik desteğinin büyük bir kısmı tahrip edildi. Hem moral ve hem de psikolojik çöküntüye uğradılar. PKK'yı vurmak için en uygun zamandı.

ÜÇ HAFTASI ÇATIŞMALI

* Asker, Kuzey Irak'ta ne kadar kalacak?
Ne kadar kalması gerekiyorsa o kadar kalacaktır. Süresini tahmin etmek zor.

* TSK'nın iki hafta sonra döneceklerine dair açıklama ve görüşler var... Bunun bir bilgiye dayandığını sanmıyorum. Çünkü çatışmalı bir operasyon. Olaylar sizin düşündüğünüzün dışında da gerçekleşebilir. Benim kişisel tahminim dönüş tarihi nisan sonu. Bu da demek oluyor ki operasyon iki ay sürecek. Ama bu iki ayın tamamı çatışmalarla geçmeyecek, üç haftasının çatışmalı olacağını düşünüyorum. Daha sonra operasyondan kurtulan PKK'lıların Türkiye'ye sızma noktalarında bazı birlikler bırakılacaktır. Bu birlikler bir süre daha kalır. Çünkü harekâtın temel amacı sadece Kuzey Irak'taki PKK varlığını sonlandırmak değil. Aynı zamanda Kuzey Irak ile Türkiye'deki PKK'lıların arasındaki iletişim ve irtibatı keserek, iki tarafı izole etmektir. Çünkü sızmalar ve geçişler sürüyor. Bunların arasındaki iletişimi kestiğinizde bir bütünü iki parçaya ayırmış olursunuz. Bu sizin mücadelenizi daha rahat hale getirir. Şu an Türkiye'nin içinde de PKK'ya operasyon var. Bunun iki ayrı hedefe eşzamanlı bir operasyon olduğunu düşündüğünüzde birbirinden koparma taktiğinin uygulamaya konduğunu görürsünüz.

MUTLAK YOK OLACAK HEDEF

* Tampon bölge oluşturulacağı konuşuluyor...
Sanmıyorum. PKK'lıların geçiş noktalarında alan hâkimiyeti ve kontrolü sağlamak için bazı birliklerin bırakılacağını düşünüyorum. Bizim 1993'ten beri Irak'ta bir tank birliğimiz var. Özel Kuvvetlere mensup birliklerimiz de var. Bunlar çoğaltılarak bırakılabilir.

* Operasyonun askeri niteliğine dair hangi ayrıntılar sizin dikkatinizi çekiyor? Bu operasyonun geçmiştekilerden farkı var. Bu bizim askeri literatürde "Ortak operasyon" dediğimiz ve hem Hava hem de Kara Kuvvetleri'nin ayrıca Kara Kuvvetleri'nin de muhtelif birliklerinin; komando, topçu, zırhlı kullanıldığı bir operasyon. En önemlisi bu operasyonda hedefleri ele geçirmekle görevlendirilen birliklerin geçmişten farklı olarak Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburları olduğunu görüyoruz. Özel Kuvvetler bundan önceki sınır ötesi operasyonlarda tim bazında görev yapıyordu. Ama bu operasyona tüm ağırlığıyla katıldı. Operasyonun kilit görevlerinin Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburlarına verildiğini görüyoruz. Çünkü Türkiye'de silahlı kuvvetlere baktığımızda en elit birlikler Özel Kuvvetler'dir. İkinci sırada Jandarma Özel Harekât taburları, üçüncü sırada ise komando tugayları yer alır. Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburları sadece subay ve astsubaylardan oluşuyor. Jandarma Özel Harekât'taki askerler çok iyi eğitimli ve kendi inisiyatifiyle hareket edebilme yeteneğini kazanabilmiş birliklerdir. Hem Özel Kuvvetler hem de Jandarma Özel Harekât'ın geniş ölçüde görev alması önceden belirlenmiş bazı noktalar bulunduğu ve bu noktalardaki hedeflerin mutlak olarak yok edileceği anlamına gelir.
Haberin fotoğrafları