kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasalar harekata tepki vermedi dolar haftayı 1.20 liradan kapattı

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne karşı başlattığı operasyon piyasaları etkilemedi. Dolar yatay seyrini korudu ve 1.20 liradan kapandı..
Irak'ın kuzeyinde yeralan terör örgütü PKK hedeflerine yönelik başlatılan kara harekatına piyasalardan olumsuz tepki gelmedi. Dolar yatay seyrini korudu ve haftayı 1.20 YTL'den kapattı. Borsa, Avrupa borsalarındaki düşüşe paralel değer kaybetti. İMKB-100Z Endeksi dün yüzde 1.84 düşerek, 45 bin 592 puana geriledi. Borsada işlem hacmi 1.3 milyar YTL oldu. Bono faizleri hafif artarak yüzde 18.84'e yükseldi. Ekonomistler, kara harekatının geçtiğimiz kasım ayından beri piyasalar tarafından satın alındığına dikkat çekerek, olumsuz bir etkilenme beklemediklerini söyledi. JP Morgan Başekonomisti Yarkin Cebeci, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kısa vadeli ve belirli hedeflere yönelik başlattığı kara harekatının piyasaları etkilemeyeceğini söyleyerek, "Operasyon seçeneği zaten piyasalar tarafından satın alınmıştı. Harekatta Irak güçleri ile karşı karşıya gelinmediği sürece piyasalar açısından herhangi bir risk görünmüyor" dedi. Finans Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da kara harekatının beklentiler dahilinde olduğunun altını çizerek, piyasalar açısından sürpriz bir durum olmadığını belirtti.

PETROL 98 $'IN ALTINDA
Tokalı, Türkiye'nin uluslararası desteği almasının ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamanın piyasalar üzerinde olumlu etki yarattığını bildirdi. Bu arada uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye analisti Faruk Soussa da düzenlenen kara harekatı nedeniyle Türkiye'nin kredi notunun olumsuz etkilenmeyeceğini bildirdi. Kara harekatı petrol fiyatlarını speküle etmek isteyen yatırımcılar tarafından fırsat olarak görüldü. Petrol fiyatları gün içinde 98.76 yükseldi. Ancak ABD ham petrolü dün durgunluk endişelerinin ağır basmasıyla 97.93 dolara kadar geriledi.