kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Gül ve Talabani 'petrol' konuşacak!

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Türkiye'ye geliyor.
Bu yazıyı yazdığımız saatlerde ziyaret tarihi belli değildi. Ancak Ankara'dan edindiğimiz izlenim, Talabani, büyük ihtimalle önümüzdeki hafta Ankara'da olacak. Kritik ziyaretin gündemi de kritik..
Hatırlatalım.
Irak Ulusal Hükümeti, Mesud Barzani'nin başkanlık ettiği Bölgesel Kürt Yönetimi'nden çok rahatsız. İddiaya göre, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Irak Başbakanı Maliki, Barzani'nin şımarık tavrından bıktı... Merkezi Hükümet, Barzani'nin şımarık tavrı nedeniyle son altı aydır Bölgesel Kürt Yönetimi'ne 'ambargo' uyguluyor.
Irak Ulusal Hükümeti'ni iki olay çok kızdırdı. Birincisi, petrol paylaşım yasası.
Irak Ulusal Meclisi, çok tartıştığı 'petrol paylaşım yasası'nı Meclis'ten geçirmeden, Bölgesel Kürt Yönetimi, başta ABD'li şirketler olmak üzere pek çok şirket ile petrol anlaşması yaptı. Barzani'nin bu kontratları, Bağdat'ta gerilim yarattı. Barzani sürekli uyarıldı. Geçen ay bütün anlaşmalar iptal ettirildi.
Anlaşma rahatsızlığı sürerken bu kez gündeme 'bayrak krizi' damgasını vurdu!
Barzani'nin Cumhurbaşkanı Talabani'ye bile sormadan tüm Kuzey Irak'a 'Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı' nı astırması bardağı taşırdı. Barzani, bu tavrıyla bağımsız bir ülke başkanı(!) gibi davrandı... Yetmedi, kendine ait bir ordu kurmaya kalkıştı. Üstelik "Kerkük referandumunu yapacağım," diye diretti.
Olan oldu...
Kuzey Irak'taki aşiret reisleri ayağa kalktı...
Talabani ile Barzani'nin arası açıldı.
İpler koptu.
Kerkük referandumu yapılamadı.
Barzani yalnız kaldı! İşte böyle bir süreçte Türkiye, Hakkâri üzerinden Kara Harekâtı'na başladı. Medya ise ister istemez Talabani-Gül görüşmesine odaklandı.
Acaba iki cumhurbaşkanı ne konuşacak?
Kabul edelim ki Irak'ın yeniden yapılanması ve bölgesel barış en önemli konu. Özellikle Türkiye ile Irak arasında yapılan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un imzaladığı askeri işbirliği anlaşması üzerinde durulacak.
Ancak büyük kart enerjide açılacak. Irak petrol ve doğalgazı paylaşımı konuşulacak. Görebildiğimiz kadarıyla Irak Boru Hatları
Türkiye üzerinden geçecek!