kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
‘ARTIK ÇALIŞANLAR TEKEL 2000 İÇER’ İhale sonrası, ‘BAT yöneticileri hangi sigarayı içiyor’ esprisi yapıldı. BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Rıza Tuna Turagay da, (sağda) "Artık Tekel 2000 içeriz" dedi. (Soldan sağa) Richard Hudson, BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen, BAT Satın Almalardan Sorumlu Müdürü Gary Armstrong ve Turagay.

Sigaranın dumanına 1.7 milyar $

ANKARA
Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 720 milyon dolarla British American Tobacco (BAT) verdi Yüzde 7'lik bir paya sahip olan BAT, yüzde 29'luk payı olan Tekel'le birlikte yüzde 36 ile Philip Morris'in ardından ikinci büyük şirket olacak ..
Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 720 milyon dolar ile British American Tobacco (BAT) verdi. 2003 yılında yapılan ilk ihaleye de katılan BAT 5.5 yıl sonra yapılan ihalede Tekel sigaranın sahibi olmaya hak kazandı. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında dün yapılan ihale Ankara Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi. İhaleye teklif sahipleri Limak İnşaat- PI Turkey (Morgan Stanley) Ortak Girişim Grubu (O.G.G.) Strand Investment, British American Tobacco (BAT), Citi Ventures (CVCI)-Doğan-TÜTSAB OGG katıldı. İhalede, Tekel ve Tekel'in bağlı ortaklığı Sigara Sanayi İşletmeleri'ne ait tütün mamulü üretim işi ile ilgili varlıkların bir bütün halinde satışı için teklif alındı. Satış kapsamında İstanbul Sigara Fabrikası ve bu fabrikanın kullanımında bulunan taşınmazlar ile Sigara İşletmeleri Genel Müdürlük binası da yer aldı.

İLK TEKLİF 1.6 MİLYAR DOLAR
İhalenin ilk turunda kapalı zarf içinde teklifler elemesiz olarak alındı. Bu turda en yüksek teklifin 1 milyar 605 milyon dolar olduğu açıklandı. İkinci yazılı turda ise Limak-PI Konsorsiyumu ihalenin ilk molasını aldı. Elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren CVCI-Doğan-TÜTSAB elendi. Ardından 1 milyar 660 milyon dolarla başlayan açık artırmaya geçildi.

LİMAK ÇEKİLDİ
Açık artırmanın ilk turunda BAT 1 milyar 670 milyon dolar teklif etti. Strand teklifi 1 milyar 680 milyon dolara çıkardı. Limak-PI ise ihaleden çekildiğini açıkladı. Açık artırmanın ikinci turunda BAT 1 milyar 690 milyon, Strand 1 milyar 700 milyon dolar teklifinde bulundu. Açık artırmanın üçüncü turunda BAT 1 milyar 710 milyon dolar teklif ederken, Strand, "BAT'a başarılar dileriz" diyerek ihaleden çekildiğini açıkladı. Strand'ın ihaleden çekilmesinin ardından İhale Komisyonu Başkanı Aksu, BAT'a teklifini yükseltip yükseltmeyeceğini sordu. BAT, teklifini 10 milyon dolar daha artırarak, ihaleyi 1 milyar 720 milyon dolar ile bitirdi. Aksu, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını, bundan sonraki aşamada Rekabet ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan (ÖYK) onay alınacağını kaydetti.
Haberin fotoğrafları