kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Korkmaz ekibine Lozan Hospitalty Management'ta görgü kuralları aldırıyor.

Nokta atış yapıyoruz artık montajcılık istemiyoruz!

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Başbakan Erdoğan'ın keşfedip Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nı kurması için görevlendirdiği Alpaslan Korkmaz, artık yabancı yatırımda noktasal atış yaparak sektör belirlediklerini söyledi..
Alpaslan Korkmaz, 37 yaşında. Özgeçmişi, bitirdiği okullar ve İsviçre'deki akademisyenliği ile parlak bir Türk genci. Kayserili bir işçi ailesinin oğlu olarak doğup büyüdüğü İsviçre'de doktora sonrası, bu ülkenin yatırım ajanslarından birinin ve üstelik de en başarılısının başkanı olarak görev yaparken Başbakan Erdoğan'ın teklifiyle Türkiye'ye dönüş yapmıştı. 2006'nın sonlarıydı ve Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye doğrudan yatırımın önünün açılması ve gerçek Türkiye'nin tüm potansiyeli ile dünyaya tanıtılması için doğrudan kendisine bağlı çalışacak Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın kurulması görevini Korkmaz'a vermişti. Korkmaz'ı Başbakan Erdoğan'a tavsiye bazı Türk işadamları, hem doktora teziyle hem de 13 yıldır bu işin tam da göbeğinde İsviçre'ye pek çok yatırımın gelmesini sağlamış olmasıyla adeta biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyordu. Nitekim, Başbakan Erdoğan özel görüşmeye davet ettiği Alpaslan Korkmaz ile o günlerde yaklaşık 1.5 saatlik bir görüşme yapmış ve Korkmaz'ı İsviçre'yi bırakıp Türkiye'de bu önemli göreve gelmesi konusunda ikna etmişti.

ÇELİKTE YATIRIM GELİYOR
Alpaslan Korkmaz, 2007 Eylül ayına kadar ajansın altyapı çalışmasını tamamladı. Tersine göçü de kullanarak pek çok iyi üniversiteden mezun ve iyi yerlerde çalışan 10 Türk'ü Türkiye'ye dönüp kendileriyle çalışmaya ikna etti, Türkiye'den de ajansa katılan 20 Türk ile birlikte 30 kişilik süper bir ekip kurdu. Öyle ki bu ekipte 10 dil anadil gibi konuşuluyor. Herkes İngilizce ve Türkçe'nin yanı sıra Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca, Çince, Rusça ve Arapça'dan birini çok iyi konuşuyor. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Anadolu'da 50 milyon YTL ve üstü, İstanbul'da ise 100 milyon YTL ve üstü yatırımlarla ilgileniyor ancak bir il için önemli olduğuna karar verilen daha düşük miktardaki yatırımlar için de devreye giriyor. Ajans 2007 yılında toplam 523 yatırımcı ile görüştü. Bu rakam 600'e ulaşmak üzere. Yatırımcılardan 300'ü mevcut yatırımı olan ancak genişleme potansiyeli olan yatırımcılar. Peki ajans özellikle hangi tür yatırımların önünü açmaya çalışıyor? Kormaz anlatıyor: "Örneğin otomotivde artık montajcı istemiyoruz. Eksiğimiz ne? Hemen ona bakıyoruz ve noktasal atış yapıyoruz. Örneğin yassı çelik Türkiye'de üretilmiyor ve hep ithal ediliyor. Biz üreticilerin üçüne gittik. Şu anda Türkiye'de bu konuda yatırım girişimleri var. İskenderun, Borusan. Bir tane daha gelecek. Şu anda detay veremiyorum. Ama yassı çelik artık ithal etmeyelim ve sanayimizi yerli üretim beslesin istiyoruz. Otomotiv üreticilerinin hepsini ziyaret ettim. Niye son dönemdeki yatırımlarını Türkiye'de yaptıklarını sordum."