kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Turgay Durak

Elektrik kesintisi otomotivde ayda 75 bin Euro'ya mal oluyor

Hacer GEMİCİ EKONOMİ
OSD Başkanı ve Koç Otomotiv Grubu Başkanı Durak, elektrik kesinti ve voltaj sorunları nedeniyle her bir otomotiv fabrikasında aylık zararın 25 ila 75 bin Euro arasında değiştiğini öne sürdü..
Elektrikte kesintileri ve voltaj sorunu otomotivcileri de isyan ettirdi. Göreve geldiği günden itibaren sektör temsilcileri ve dernekleri ile birer birer toplanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın İstanbul'daki buluşmasında otomotiv üreticilerini de dinledi. 19 Şubat'ta Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Akaryakıt Dağıtıcıları Derneği (ADER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleir İşveren Sendikası (TABGİS) üyelerinin yanı sıra boya sanayi, madeni yağ sanayi ve otomotivcilerle de biraraya geldi. Toplantıda söz alan ve bir sunum yapan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı ve Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Turgay Durak, elektrik kesintileri ve voltajda yaşanan sorunlara işaret ederek, "Her bir fabrikamızın bu nedenle aylık zararı 25 bin ile 75 bin Euro arasında değişiyor" diye konuştu. Turgay Durak, EPDK'ya sunulan raporda sektör olarak bu yıl için üretim adedini 1 milyon 100 binden 1 milyon 300 bine, ihracatı da 830 binden 950 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek elektrik sorunun önlerini nasıl kestiğini şöyle anlattı:

ENERJİ SORUNU
"Ancak elektrikte yüksek ve orta gerilim hatlarındaki dalgalanmalar ve kesintiler gibi yoğun kalite kalite problemleri yaşıyoruz. Bu gerilim hatlarına bağlı fabrikalarımızda, dalgalanmalardan kaynaklanan maliyet üretim kapasitesine bağlı olarak fabrika başına 75 bin Euro'ya kadar ulaşan zararlar söz konusu oluyor. Bu maliyet hurca araç çıkışı ve üretimi zamanında yapmamak nedeniyle fazla mesaiden kaynaklanıyor. Resmi rakamlarla 2009 yılında güvenilir enerji üretimi, mevcut talebi karşılayamayacak. Bu durum enerji yoğun çalışan sektörümüz açısından korkutucu."