kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerikan şirketleri de kurun seviyesinden memnun değil

Türkiye'de faaliyet gösteren 72 Amerikan şirketi ile yapılan ankette katılımcıların yüzde 70'i döviz kurunun olması gerektiği yer olup olmadığı sorununa olumsuz yanıt verdi..
Amerikan Şirketleri Derneği'nin (ABFT) "2008'de Türkiye'deki İş ve Yatırım Ortamı Anketi"nde Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li şirketlerin en fazla şikayet ettiği iki konu döviz kurunun seviyesi ve fikri mülkiyet hatlarının korunması oldu. Toplam 72 firmanın katıldığı ankette firmalara "Döviz kurunun olması gerektiği yerde olduğuna inanıyorum" ve "Fikri mülkiyet haklarının iyi korunduğuna inanıyorum" yorumlarına katılıp katılmadıkları soruldu.

YATIRIM ARTACAK
Her iki yoruma Amerikalı firmaların verdiği olumlu yanıtlar yüzde 30 seviyesinde kaldı. Katılmadıklarını beyan eden cevapların oranı ise yüzde 70'er seviyesinde gerçekleşti. Ankete katılan firmaların Türkiye'de geliştirilmesini istedikleri ve olumsuzluk gördüklerini beyan ettikleri diğer faktörlerin arasında ise vergi sistemi, ticaret mahkemelerinin ihtiyaca cevap vermesi, sendikalar, gümrük hizmetleri ve çevre kanunlarının eşit şekilde uygulanması oldu. Ankette Amerikalı şirketlerin yatırım ortamına ilişkin olumlu görüşleri de dikkat çekti. Şirketlerin yüzde 79'u gelecek yıllarda Türkiye'de kalacaklarını belirtirken, yüzde 76'sı da pazar potansiyelinin yeterince büyük olduğunu bildirdi. Anket katılımcılarının yüzde 70'inin Türkiye'ye daha çok yatırım yapmayı veya yatırımlarını artırmayı umduklarını belirtmesi de dikkat çeken noktalar arasında yer aldı. Öte yandan çalışanların bir Amerikan şirketinde çalışmaktan memnun olup olmadıkları sorusuna verilen "evet" cevabının oranı ise yüzde 67 şeklinde gerçekleşti. Anketin bu yıl ikincisinin yapıldığını hatırlatan ABFT Yönetim Kurulu Başkanı Galip Sukaya, "Yöneticilerin geleceğe yönelik beklentilerinde hafif bir düşüş gerçekleşti. " diye konuştu. Şirketlerin 2007'ye ilişkin büyük beklentileri olduğunu ancak bu beklentilerin gerçekleşmediğini kaydeden Sukaya, "Seçimleri geride bırakmış olarak 2008'in yatırım yapma, faaliyetleri geliştirme ve daha fazla istihdam yaratma isteğini tetikleyecek reformlar getireceğini umut ediyoruz" dedi.