kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Orijinali pahalı' deyip sahteye bir Azerbaycan kadar harcadık

Marka Koruma Grubu, sahte ürün ticaretinin hacmi 2001'den bu yana 4 kat artarak 10 milyar doları aştığını açıkladı. Azerbaycan milli gelirine eşit sahte ve kaçak ürün ticaretinin nedeni ucuzluk ve erişim kolaylığı.....
Kaçak ve sahte ticaret hacmi Türkiye genelinde 2001 yılından bu yana 4 kat artarak 10 milyar doları aştı. GSYİH'nın yüzde 2'den fazlasını oluşturan bu ticaret, Azerbaycan'ın yıllık GSMH'sı ile neredeyse aynı, Makedonya'nın GSMH'sının da hemen hemen iki katına karşılık gelirken, bu şekilde yapılan ticaretin ülke ekonomisinde yarattığı vergi kaybı da 5 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de faaliyet gösteren, 350'ye yakın yerli ve yabancı markayı temsil eden ve tütün, tütün mamulleri, alkollü içecekler, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri ile temizlik malzemeleri üreten 16 şirketin yer aldığı Marka Koruma Grubu tarafından yaptırılan araştırma, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Cahit Güran ve JTI Kurumsal İşler Direktörü Hasan Süel tarafından açıklandı. Raporda Çin, Tayland'ın kaynak ülke, Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırı ile serbest bölgeler de malların giriş noktaları olarak gösterildi.

TÜM DÜNYANIN SORUNU
OECD'ye göre dünya toplam ticaretinin yüzde 7'sini sahtecilik oluştururken, AB'de özellikle son 6 yılda sahtecilikte yıllık ortalama yüzde 100'lük bir artış gerçekleşiyor. AB gümrük kayıtlarına göre sahte malların en çok geldiği kaynak ülkeler Çin, Tayland, Hong Kong ve Malezya. Dünya Ticaret Örgütü, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tahminlerine göre sahte mallar ticaretindeki artışın, genel olarak ticaretin artış hızından daha yüksek olduğu vurgulanıyor. Rapora göre, 2000 yılında AB gümrüklerinde kaydedilen sahte, kaçak mal ticaretiyle ilgili olay sayısı 6 bin 253 iken bu rakam 2006'da 6 kat artarak 37 bin 334'e ulaştı. Türkiye, AB gümrüklerinde yakalanan sahte, kaçak mal girişinde en çok rolü olan ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı. Sahtecilikteki artış hızı da şaşırtıcı! Dünyada 1982'de 5,5 milyar dolar olan bu ticaretin 2006'da 650 milyar dolara, 2007 yılında ise 750 milyar dolara çıktığı tahmin edilirken, son bir yıldaki artışın 100 milyar dolar olduğu kaydediliyor. Marka Koruma Grubu'nun 2001 yılında yaptırdığı araştırmada, Türkiye'deki sahte, kaçak mal ticaretinin genel hacminin 2,5 milyar doları bulduğu tahmin edilirken, yeni araştırmada sadece Marka Koruma Grubunu ilgilendiren sektörlerde (tütün, alkollü içki, temizlik, kozmetik) bu rakamın 2,2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.