kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tarihi havaalanına uçak değil otomobiller konacak

Cengiz UYSAL - ANKARA
Maliye Bakanı, test için özel pist isteyen otomobil üreticilerine, Kurtuluş Savaşı'nda uçakların indiği pistin verilmesi için Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 22 Temmuz 2007 genel seçiminde Eskişehir'den milletvekili seçilmesi şehrin kaderini de değiştirdi. İlk iş olarak Eskişehirspor'a el atan Unakıtan, şimdi otomobil firmalarını kente çekecek bir proje üzerinde çalışıyor. İstanbul-İzmit-Adapazarı-Bursa ekseninde kurulu otomobil firmaları, yeni üretilen araçların hız ve dayanıklılık testleri için Unakıtan'dan özel pist alanı istedi. Otomobil üreticileri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsisli Eskişehir'de daha önce uçak pisti olarak kullanılan alanın kendilerine verilmesi için Maliye Bakanlığı'na başvurdu. Unakıtan da pistin tahsisin kaldırılması için Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi.

AVRUPA'DA 6 TANE VAR
Maliye Bakanı Unakıtan, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Avrupa'da otomobil test pisti 6 tane imiş. Bizde hızla gelişen otomotiv sanayi dikkate alındığında bir benzeri Türkiye'de de olmalı" dedi. Kurtuluş Savaşı sırasında uçakların inip kalktığı Eskişehir'deki tarihi uçak pistine, otomobil test pisti kurmak için sanayiciler talip oldu. Türkiye'de bir ilke imza atılacak olan pistte, yeni model araçlarının dayanıklılık ve sürat testleri gerçekleştirilecek. Yap-işlet modeliyle kurulacak tesis için bütçeden para harcanmayacak.

KENT EKONOMİSİNE DESTEK
Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı "Aksaray'da görev yaparken Mercedes firması test pisti talep etmişti. Aksaray'da görev yaptığım süre içinde yörede uygun alan olmadığı için bu projeyi hayata geçiremedik. Böyle bir alana ihtiyaç olduğunu öğrendikten sonra Eskişehir Valiliği olarak projeyi sürdürmeye karar verdik. Yaptığımız araştırmalar sonunda Eskişehir'e 20 kilometre uzaklıktaki Kalkan Köyü'ndeki araziyi ilimiz milletvekili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a anlattık. Büyük destek verdi. Bu proje hayata geçirilirse kent ekonomisine büyük gelir sağlayacak" dedi.