kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ATM kullanımında Avrupa'da birinciyiz

Yeni Haber
Eskiden sadece para çekmek amacıyla kullanılan ATM'ler, gelişen teknoloji ile birlikte hizmet çeşitliliğini artırırken, bankalara da ciddi oranlarda tasarruf sağlıyor.

Para çekmenin yanı sıra, ATM'ler ile para yatırma, hisse senedi alım-satımı, havale ve fatura ödeme gibi çok sayıda işlem yapılıyor. ATM üzerinden çok sayıda işlem yapılmasının, Türkiye'yi Avrupa'da ATM kullanımında bir numara yaptığı bildirildi.

ATM ve yazar kasa üreticisi NCR'nin Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon, Türkiye'de ATM'ler ile her yıl milyonlarca işlem yapıldığını, son 3 yılda birçok işlemin banka şubesi içerisinden çıkarılarak daha ucuz olan ATM'ler ile gerçekleştirildiğini ifade etti.

Orhon, 1987'lerde kurulan ATM'ler ile bugüne kadar bankalara önemli miktarlarda tasarruf sağlandığına dikkat çekerek, ''ATM'den yapılması gereken birçok işlem hala banka şubelerinden yapılıyor. Bankaların, şube içinde yapılan işlemlerin ATM'den yapılabilecek olanlarını dışarıya, yani ATM'e aktarmak gibi çabaları var'' dedi.

Para çekme işleminin şubeler yerine ATM'lerden yapılması dolayısıyla bankalara sağlanan tasarruf miktarının son 5 yılda 2,5 milyar dolar olduğunu belirten Orhon, işlem ve kart sayılarının giderek arttığını, bu nedenle önümüzdeki 5 yılda söz konusu rakamın en az 5 milyar dolara çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.

Orhon, 2005-2007 döneminde NCR Türkiye'nin satışlarının çok önemli bir bölümünün para yatırmalı ATM'lerden geldiğini, bu dönemde ortalama 2 bin 500-3 bin ATM sattıklarını ve bunların yüzde 75'inin para yatırmalı olduğunu ifade ederek, ATM'ler ile güvenilir, hatasız ve verimli işlemler gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'de ATM geçmişinin yeni olduğunu ifade eden Orhon, ''Buna karşın şu anda ATM üzerinden uygulama açısından bütün Batı ülkelerine çok ciddi fark atmış durumdayız. Bu, Türk bankalarından kaynaklanıyor. Çünkü ATM'den yararlanma yollarını bulan bankacılardır. Bu kadar çok işlemin ATM üzerinden yapılması, ATM kullanımında Türkiye'yi Avrupa'da bir numaralı pozisyona sokuyor. Avrupa'da ATM üzerinden uygulama, yani üzerindeki fonksiyonların çeşitliliği açısından Türkiye bir numaradır'' diye konuştu.

HER GÜN YENİ FONKSİYONLAR BULUYORUZ

Yalçın Orhon, Türkiye'nin, ATM kullanımı açısından son derece ilerlediğini, buna karşın uygulama çeşitliliği açısından her gün yeni fonksiyonlar bularak ATM'lerin üzerine yerleştirdiklerini söyledi.1 milyon nüfusa düşen ATM sayısının Türkiye'de 230, Avrupa'da 600 olduğunu ve Türkiye'de bu alanda gidilecek çok yol bulunduğunu ifade eden Orhon, ana işlerinin bankacılık ve mağazacılık olduğunu, NCR Corporation'un, bu yıldan itibaren farklı sektörlerde self servis teknolojilerine girmeyi planladığını da kaydetti.

Bu durumun, boşluk gördükleri sektörlerde Türkiye için de geçerli olduğunu belirten Orhon, internet, mobil teknoloji ve ödeme noktalarında self servis üretmeyi planladıklarını, yeni sektörlerinin de hava yolu, kara yolu, otelcilik ve sağlık olabileceğini söyledi.

Orhon, ''Geleceğin self servis teknolojilerinde, self servisin verimliliği artırmak için kaçınılmaz bir teknoloji olduğuna inanıyoruz. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Bankacılık ve mağazacılık dışındaki sektörlerin sektörlerin 5 yıl sonra ciddi bir paya sahip olacağını öngörüyoruz'' şeklinde konuştu.

Yalçın Orhon, NCR'nin modüler ATM ürün serisinin bir üyesi olarak geliştirdiği ''Personas 71'' ile artık kablosuz iletişimi ve mobil hareket özelliği olan ATM teknolojisinin Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, sadece para çekmek amacıyla kullanılan mobil ATM'den 2 bankanın 15 tane satın aldığını bildirdi.

Mobil ATM'lerin kullanımına yakında başlanacağını ve gelecekte daha çok ilgi göreceğini düşündüğünü dile getiren Orhon, yeni bir ATM serisine geçeceklerini, kendi kendini iyileştirebilen teknolojiye sahip yeni ATM ile 7 gün 24 saat kullanılabilirliği artırmanın amaçlandığını kaydetti.

AA