kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1.2 milyon Türk formunu fitness kulübünde koruyor

Sinan ÖZİDİNCİK
Uluslararası Sağlık ve Spor Kulüpleri Birliği'nin verilerine göre Türkiye nüfusunun % 1.72'si fitness kulüplerine üye. Formda kalma liginde lider % 16 ile Hollanda..
Türkler spor salonlarında formda kalma alışkanlığında Avrupalıların oldukça gerisinde kaldı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de nüfusun sadece yüzde 1.72'lik kesiminin fitness salonlarına gittiği tespit edildi. Bu rakam nüfusa oranlandığında 70 milyonluk Türkiye'de 1.2 milyon kişinin spor salonları ile tanıştığı ortaya çıktı. Uluslararası Sağlık ve Spor Kulüpleri Birliği'nin (IHRSA) Avrupa Pazarı Raporu'na göre Hollanda da nüfusun fitness kulüplerine üye olma oranı yüzde 16'yı aşarken Türkiye'de bu oranın yüzde 1.7 olduğu belirlendi. Aynı oran Yunanistan'da yüzde 6.9, İngiltere'de yüzde 11, Fransa'da yüzde 5.7 Türkiye'den daha düşük oranlar ise Slovakya, Slovenya, Polonya ve Litvanya'da bulunuyor.

ŞİRKETLER KURDURUYOR
Türkiye'de şirketlerin, fitness kulüplerinin kullandığı markalardan biri Life Fitness. Marka 1989 yılından beri Türkiye mümessili ve genel distribütörü EKS Dış Tic. Beş yıldızlı otellere, tatil köylerine, askeri kuruluşlara ve birçok spor merkezine cihaz satışı gerçekleştiriyor. Bu marka cihazları satın alarak kendi içinde spor merkezi oluşturan birçok büyük kuruluş var. EKS Dış Tic. bu kuruluşlara projelendirme aşamasında da destek veriyor. Şirket, Türkiye'de ilk olarak 1993 yılında Arçelik A.Ş.'ye, ikinci olarak Borusan Oto'ya ve son olarak da Tüpraş'a bu cihazlarla bir spor merkezi kurdu. İlk cihazı ise Ayhan Şahenk'e sattı. EKS Dış Tic.'in sahibi Kemal Özdeş, "1989 yılından beri Türkiye'deki tek yetkiliyiz. İlk zamanlar yatay, dikey bisiklet ve step cihazları satıyorduk. Bu işe ilk başladığımızda sadece altı adet satabilmiştik. 2007 yılında ise üç binin üzerinde kardiyo cihazı satmışızdır. EKS'nin 2007 cirosu 6.7 milyon dolar. Türkiye'nin zirvesindeyiz" diyor.
Haberin fotoğrafları