kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Söktaş 3 bin 600 inekle en büyük çiftlik olacak

EBRU ERDOĞAN
Tekstilci Söktaş 22 milyon dolar yatırım yaptığı çiftlikte üç hafta içinde süt üretimine başlayacak. Sütün satışı için Sütaş, Pınar ve Ülker'le görüşülüyor..
Söktaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilmi Kayhan, şu anda 3 bin büyükbaş olan hayvan sayısını sonbahara kadar 3 bin 600'e çıkaracaklarını belirterek, "Bu rakam Türkiye'deki en büyük çiftliğin iki katı" dedi. Üç hafta sonra süt üretimine başlayacaklarını dile getiren Kayhan, sütü satmak için Pınar, Sütaş ve Ülker'le görüşmelerinin devam ettiğini dile getirdi. 22 milyon dolarlık yatırımla Aydın'da kurulan ve birkaç yıl içinde 50 milyon dolarlık bir yatırım haline gelecek Söktaş Efeler Çiftliği'nde günde 100 ton süt üreteceklerini anlatan Kayhan, üç yıl içinde bu üretimi 200 tona çıkarma hedefleri olduğunu belirtti. Türkiye'nin artan nüfusuna dikkat çeken Kayhan, 10 yıl sonra süt ihtiyacının karşılanabilmesi için şu anda 1 milyon olan 'kayıtlı' inek sayısının 5 milyona çıkması gerekeceğini vurguladı. Bunun 5.5 milyar dolarlık hayvan ve toplamda da 12 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu dile getiren Kayhan, şunları söyledi: "Türkiye'de 12 milyon ton süt üretiliyor. Bunun sadece 3.5 milyon tonu kayıtlı, gerisi merdiven altı. Romanya'da olduğu gibi Türkiye'de de kayıt dışını önlemek adına kota uygulandığında, ciddi bir üretim açığı oluşacak. Bugün bir kutu süte 2 YTL ödeyip bunu pahalı bulanlar, yakında aynı süte 5 YTL ödemeye başlayabilir. Bu nedenle bilgi ve tecrübe bir araya geldiğinde hayvancılık, önü çok açık bir sektör."

'AB,TEŞVİKLERE ENGEL'
Türkiye'nin kendi kaynaklarına olan desteği arttırması gerektiğine değinen Kayhan, pek çok sektörde bunun tam tersi bir uygulama olduğunu söyledi. Bundan 5-6 yıl önce Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın çok yaygın ve verimli olduğuna dikkat çeken Kayhan, "Bugün bu kalmadı. Tarımda da durum farklı değil. Avrupa'da mesela bir İngiltere'ye baktığımızda, hayvancılığa büyük teşvikler verildiğini görüyoruz. Tarımda da aynı şekilde. Bazı sektörlerde AB uyum yasası çerçevesinde sübvansiyonlar kesildi. Burada bir karmaşa olduğunu düşünüyorum. Kendi kaynaklarımıza yatırım yaptığımızda, bunu katma değeri daha yüksek ürünlere çevirebiliriz" dedi.