kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sabahat Tuncel'e hapis istemi

Yeni Haber
Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Sabahat Tuncel'in ''yasa dışı örgüte üye olmak'' suçundan yargılandığı davada mütalaa veren cumhuriyet savcısı, sanığın 7,5 yıldan 15 yıl kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Sabahat Tuncel ile İbrahim Tekdemir katılmadı. Duruşmada sanıkların avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, Tuncel'in, yeni TCK'nın ''silahlı örgüt'' suçunu düzenleyen 314. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 5. maddesi uyarınca 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Savcı Kırbaş, Tuncel hakkında, seçme ve seçilme ehliyeti ve diğer siyasi hakları kullanmanın da aralarında bulunduğu ''belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması'' hükmünü düzenleyen TCK'nın 53. maddesinin de uygulanmasını istedi.

Kırbaş, diğer sanık İbrahim Tekdemir'in de eski TCK'nın 169. ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca ''terör örgütüne yardım ve yataklık'' suçundan 4,5 ile 7,5 yıl arasında hapse mahkum edilmesini talep etti.

MAHKEME, MİLLETVEKİLİ OLAN TUNCEL HAKKINDAKİ YARGILAMANIN DURDURULMASI YÖNÜNDEKİ TALEBİ REDDETTİ

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, sanık Sebahat Tuncel'in, suç tarihinde DTP delegesi olduğunu, kendisine ait pasaportla yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak-Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'ın Kuzeyi'ne geçtiğini bildirdi.Kırbaş, Tuncel'in, terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in, 2004 yılı Temmuz ayında Irak'ın kuzeyindeki kamplarında yapılan Demokratik Kurtuluş Parti Kongresine, terör örgütü mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığını ve 20 Ağustos 2004'te Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye döndüğünü kaydetti.

Savcı Kırbaş, terör örgütünün sözde üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbarat üzerine, 5 Kasım 2006 tarihinde DTP'nin Bağcılar'daki bir binasında arama yapıldığını ifade ederek, Tuncel'in buradaki toplantı sırasında yakalandığını bildirdi.Savcı, daha önce bölücü örgüt adına faaliyetlerde bulunan İbrahim Çakmaz'ın mahkeme aşamasında da değişmeyen ifade ve teşhislerinden Sabahat Tuncel'in ''yasa dışı PKK/Kongra-Gel terör örgütü üyesi olduğunun anlaşıldığını'' belirtti.

Tuncel ile yargılanan diğer sanık İbrahim Tekdemir'in de Mezopotamya Kültür Merkezinde müzisyenlik yaptığını anlatan Savcı Kırbaş, Tekdemir'in, örgütün Mahmur Kampı'nda düzenlenen moral gecesinde konser vererek ''örgüte yardım'' suçunu işlediğini belirtti.

TUNCEL'İN AVUKATI

Sebahat Tuncel'in avukatı Baran Doğan, milletvekili olması nedeniyle müvekkili hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi.

Doğan ayrıca, dosyada itirafçı olarak yer alan İbrahim Çakmaz'ın bir televizyon programında yayımlanan görüntülerinin mahkemeye getirilerek, bu kişinin yönlendirilip yönlendirilmediğinin araştırılmasını talep etti.Mahkeme heyeti, yargılamanın durdurulması yönündeki talebi reddetti. Duruşma, tanıkların dinlenilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.