kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Özkan çifti, minik kızlarını bugün ilk kez kucaklarına alacak.

Sevgililer Günü doğumları patlatıyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Sevgiler Günü'nde doğumhanelerden her zamankinden daha çok bebek sesi yükseliyor. Bu özel günde eşlerine unutamayacakları bir sürpriz yapmak isteyen anne adayları, hediye olarak bebeklerini dünyaya getiriyor. Birçok kadın bu günde doğurmak istiyor.....
Bahçeci Kadın Sağlığı Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Bora Cengiz, Sevgiler Günü'nde gerçekleştirilen doğumlarla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Sevgililer Günü'nde anne olmak için talep çok mu?
Evet, çok talep geliyor. Her yıl, Sevgiler Günü'nün bir gün öncesine ya da bir gün sonrasına randevu alan anne adayları, bebeklerini Sevgililer Günü'nde doğurmak isterler. Doğum, bir çiftin paylaşabileceği en özel gündür. Bunun özel bir tarihe gelmesi de bazen mümkün olabiliyor.

* Kimlere Sevgililer Günü'nde doğum randevusu verilebilir?
Normal doğumun randevusu olmaz. Bazen gece yarısı, bazen sabaha karşı bebek geliverir. Bebek sabretmezse, yapacak hiçbir şey yoktur. Hemen harekete geçmek gerekir. Anne adayları sezaryeni tercih ediyorsa, onlara randevu verebiliriz. İsteğe bağlı doğumlar için gebeliğin 38. haftasının bitmesi, 39. haftasına girilmesi gereklidir. Bu Amerikan Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Koleji'nin önerisidir. Gebeliğin 39. haftasında isteğe bağlı doğum tarihi seçilebilir. Bu 4 günlük bir süredir.

* Kaçıncı haftada annelere doğum randevusu verilir?
36. haftada anne adayına doğum bulguları hakkında bilgi veririz. Doğum başladığında ne yapması gerektiğini, ne zaman hastaneye gelmesi gerektiğini anlatırız. 39 ve 41. haftalar arasında bir gün belirleriz.

* İsteğe bağlı sezaryende, günü anne mi seçmeli doktor mu?
Günü belirlemek doktorun elindedir. Ancak hastaya bir-iki günlük bir aralık verilebilir. Anne adaylarına cuma gününe randevu verdiysek, doğum için cumartesi ya da perşembe gününü tercih edebilirler. Genelde büyükşehirlerde trafik de hesaba katılır ve cumartesi günleri istenir.

CESARET KAYNAĞI OLUYOR

* Sevgiler Günü'nde doğum yapacak çiftlerin eşleri de doğuma giriyor mu?
Girerler. Zaten ben baba adaylarını da doğuma girmeye teşvik ederim. Hamilelik dönemi boyunca bütün sorunu anneler yaşıyor. O dönemden babalar çok bir şey anlamıyor. Doğum anını paylaşmak, çiftler arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Eşleri girdiğinde kadınlar çok daha rahat doğum yapıyor. Eşlerinin doğuma girecek olması, onlara büyük bir cesaret veriyor. Böylece doğuma tanık olup, bebeklerini hemen kucaklarına alabiliyorlar. Doğum anında karı-koca el ele tutuşuyorlar.

* Doğum sırasında babaların bayılmasını önlemek için neler yapıyorsunuz?
Baba adaylarını eşlerinin başucunda tutuyoruz. Eşleriyle konuşup onları sakinleştirebiliyorlar. Ellerini tutup, başlarını okşuyorlar. Eşlerini yanaklarından öpebiliyorlar. Ama doğumu bütün açıklığıyla izlemiyorlar. Doğumun her anı unutulmazdır, babaların bunu kaçırmamaları gerekir. Bu; bir mucizeye tanıklık etmek gibidir. Sanıyorum bebek çıktığı anda annenin de, babanın da kalpleri durma noktasına geliyordur.

BABALAR ÖNCE ÇEKİNİYOR

* Bebeği önce annenin mi yoksa babanın mı kucağına veriyorsunuz?
Eğer doğum sorunsuz geçtiyse, bebeği önce annenin kucağına veririz. Hemen ardından doğumhanede babaların da bebeği tutmasını isteriz. Çekinseler bile tutuyorlar ve o zaman babalık duygusu yeşeriyor.

* Hangi durumlarda Sevgiler Günü'nde doğum yapmak isteyen çiftleri geri çevirirsiniz?
Hastanın seçeceği tarih 3-4 günlük bir zaman dilimidir. Bunun dışında bir tarih seçemez. Doktorun bunu hastasına anlatması gerekmektedir. Bebeğin anne karnında uzun süre tutulması doğru değildir. Buna izin yok. 39. haftadan önce doğuma izin vermeyiz. Bebeğin 41. haftayı geçtiği durumlarda da doğum yapılmalıdır. Çünkü anne karnında fazla kalan bebek; dışkısını yapabilir, kilosu fazlalaşır, içinde bulunduğu sıvı azalır ve tüm bunlar risktir. Artık bebeğin doğma zamanı gelmiştir. Erken doğum da, yaşamak istediğimiz bir süreç değildir. En uygun doğum zamanı; 36. ve 41. haftalar arasıdır.

* Bebekten Sevgililer Günü hediyesi olur mu? Sizce annenin böyle bir hakkı var mıdır yoksa bu şımarıklık mıdır?
Bebek zaten bir hediyedir. Sevgililer Günü'nde olsa da olmasa da, çocuk insanoğlunun ulaşabileceği en büyük hediyedir. Eğer mümkünse bu armağan en özel günde verilebilir. Ben durum uygunsa, buna ses çıkarmam. Ama burçlara göre doğum tarihi belirlemek bana hak değil, daha çok bir talep gibi geliyor.

* Bebeklerinin doğum gününü burçlara göre belirlemek isteyen anne-babalar var mı?
Evet, hem de çok oluyor. Oğlak burcu istemeyenler, "Çocuğumun doğumu Akrep burcuna denk gelmesin" diyenler... Doğum istemedikleri burçlara denk gelirse, bu sefer de yükselenini belirlemek için bebeğin doğum saatine müdahale ediyorlar.
Haberin fotoğrafları