kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

F-16 savaş uçakları gece eğitimine başladı

Yeni Haber
Gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonlarla terör örgütü PKK'ya büyük darbe vuran F-16 savaş uçakları, gece eğitimine başladı. İki gündür devam eden eğitimler, yeni bir hava operasyonuna hazırlık olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı gerçekleştirdiği askeri operasyonlara istihbarat desteği sağlayan ABD'nin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral James Cartwright'in Ankara'yı ziyaret ettiği günde Diyarbakır'da İkinci Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 8. Ana Jet Üssü'nde ise hareketlilik yaşanıyor. Gün batımıyla birlikte Diyarbakır'dan kalkan F-16 savaş uçakları, gece eğitimi yapıyor. Birbiri ardına havalanan savaş uçakları, sınır boyunda keşif uçuşları yaptı. Eğitim amaçlı uçan uçaklar, verilen koordinatları tarıyor. Görevlerini başarıyla tamamlayan F-16 savaş uçakları, üslerine gece geç saatlerde geri dönüyor. F-16 savaş uçaklarının iki gündür yaptığı gece eğitim uçuşlarının, terör örgütü PKK'ya yönelik olası kara ve hava operasyonlarına hazırlığı olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik bölgedeki operasyonları devam ediyor. Şırnak'ta 300 metrelik vadilerin bulunduğu bin 800 rakımlı Gabar Dağı'nda operasyonlar sürerken; hava sıcaklığının eksiye düştüğü bölgede Mehmetçik, mayın taraması yapıyor. Teröristlerin saklandıkları mağaraları tespit etmeye çalışan güvenlik güçleri, Şırnak'ın Uludere ilçesi dağlık arazi kesiminde yapılan arama ve tarama faaliyeti esnasında, bir adet el bombası buldu. Diyarbakır'ın Hazro ilçesi dağlık arazi kesiminde ise, güvenlik güçleri tarafından bir şahsın evinde yapılan aramada; 140 gram C-4 plastik patlayıcı,110 cm saniyeli fitil, bir adet fünye ve 6 metre kablo ele geçirildi.

Ocak ayında 35 terörist sağ, 18 terörist teslim olmak üzere toplam 53 teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçleri, şubat ayında şimdiye kadar 10 terörist ölü, 4 terörist sağ, 3 terörist teslim olmak üzere toplam 17 teröristi etkisiz hale getirdi.

F-16'NIN ÖZELLİKLERİ

F-16 çok amaçlı bir uçak. Silahlarını hava ve kara hedeflerine çok yüksek hassasiyetle sevk edebiliyor. F-16 uçakları Hava Kuvvetleri envanterine yeni giren yüksek ve gelişmiş teknolojinin en son ürünlerinden. Türk Hava Kuvvetleri C ve D serisini kullanıyor. C serisi tamamen av ve bombardıman görevleri için imal edildi. D serisi ise hem savaş hem de eğitim amacıyla kullanılıyor.

Çok yönlü taktik ve avcı uçağı olan F-16 uçakları havadan havaya ve havadan yere savaş kabiliyetine sahip. F-16 C serisi tek kişilik F-16 D serisi ise çift kişilik. F-16 uçağında turbo fanlı tek motor mevcut. Hava aldığı yere çok yakın olduğu için FOD alması çok kolay. Bu nedenle uçağın bulunduğu ve taksi yaptığı yerlerin en ufak maddelerden dahi arındırılması gerekiyor.

F-16 uçağının tek motorlu olması nedeniyle uçağa elektrik ve hidrolik takat gelmediği zamanlarda emercensi olarak takat sağlayan ünite (EPU) devreye giriyor Bu sistemde yakıt olarak kullanılan Hidrazin insan vücuduna temas ettiğinde veya buharına maruz kalındığında sağlık açısından zararlı etkilere sahip. Bundan dolayı kaza/kırım olaylarında veya emercensi durumlarda uçağa yaklaşmadan önce uçağın sağ yan tarafında bulunan gösterge ve dedektörler iyice kontrol edilmesi, uçağa herhangi bir müdahelede bulunmadan önce EPU sistemi emniyet pimi takılarak ve pilot kabininden OFF edilerek devreden çıkartılması gerekiyor.

CİHAN