kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖSS'de katsayı değişikliği yok

AA
Yeni Haber
YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi.YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında YÖK'te 10.30'da başlayan toplantı yaklaşık 8 saat sürdü.

ÖSS Kılavuzu'nun görüşüldüğü toplantıda, kılavuz üzerinde ''önemli bir değişiklik yapılmadığı'' öğrenildi.

Toplantıda, başta İmam Hatipler olmak üzere, meslek liseleri için uygulanan katsayı konusunun da gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak, Genel Kurul'da bu konu gündeme gelmedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın öğleden sonraki bölümüne katıldığı toplantıya, yurt dışında bulunmaları dolayısıyla 3 üye katılmadı.

YÖK GENEL KURULU'NDAN AÇIKLAMA

YÖK Genel Kurulu'nca yapılan açıklamada, yükseköğretime geçişte ''Katsayıların değiştirilmesi yerine ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa'da yükseköğretim alanındaki uygulamalar ile sivil toplum örgütlerinin ve konunun tüm ilgililerinin görüşlerinin dikkate alınarak, 2009 yılında uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışma yapılmasına karar verildiğini'' bildirildi.

YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, toplantıda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunun da görüşüldüğü belirtilerek, bu kılavuzun önemi dolayısıyla şu açıklamanın yapılmasına gerek duyulduğu kaydedildi:

''Bilindiği gibi ortaöğretimden yükseköğretime geçiş ile ilgili değişik ülkelerde farklı uygulamalar vardır. Ülkemizde de zaman içinde pek çok uygulama yapılmış ve bu uygulamaların eksik yönlerinin tamamlanması için çeşitli değişikliklere gidilmiştir. Günümüzde bu sınavlar tarafsızlığı ve güvenilirliği tartışmasız olan ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte, Kurulumuzca hazırlanan 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' raporunda da belirtildiği gibi uygulanmakta olan üniversiteye giriş sisteminde sadece bir sınavın sonuçları ile Ortaöğretim Başarı Puanı'nın ölçüt olarak kullanılması öğrencilerin niteliklerinin göz ardı edilmesi sonucunu doğurmakta ve çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme yetenekleri yeterince ölçülememektedir.

Ayrıca mesleki ve teknik eğitimde okuyan öğrencilerin yükseköğretimde belli alanlara yönlendirilmelerini sağlama amacına yönelik katsayı uygulamasının uygulandığı şekliyle günümüzde kişisel başarıyı engellemeye ya da cezalandırmaya dönüşmüş olması, sisteme yönelik ciddi eleştiriler arasındadır. Toplumun bütün kesimlerinde paylaşılan bu ve benzeri değerlendirmeler yeni bir sistem arayışını gerekli kılmaktadır.

Bu bağlamda diğer sorunların yanı sıra katsayı konusu da Genel Kurulumuzca tartışılmış, farklı öneriler ele alınmış ve katsayıların değiştirilmesi yerine ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa yükseköğretim alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan sivil toplum örgütlerinin ve konunun bütün ilgililerinin görüşlerine nem veren, 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir.''


Bu arada Genel Kurul'da Başkanvekilliği için seçim yapıldığı ve Prof. Dr. İzzet Özgenç'in Başkanvekili seçildiği öğrenildi.