kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: AB dinamik bir ekonomiyi dışarda bırakmaz

ANKARA / AA
Avrupa sermayesine yön veren yabancı şirketlerin temsilcileriyle bir araya gelen Erdoğan, Türkiye'nin yakaladığı istikrar ile adeta bir fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Dünya ekonomisinde söz sahibi olmak isteyen AB'nin; Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında uluslararası ticaret ve enerji köprüsü olan dinamik bir ekonomiyi dışarda bırakması düşünülemez'' dedi. Erdoğan Avrupa sermayesine yön veren, tüm dünyada 4.5 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan ve Türkiye'de de yatırımları bulunan yabancı şirketlerin yöneticileriyle, Yuvarlak Masa Delegasyonu (ERT) ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda akşam yemeğinde bir araya geldi.

ÖNERİLERİNİ İLETTİLER
ERT Genişleme İş Konseyi Başkanı ve Unilever Üst Yöneticisi Antony Burgmans başkanlığındaki heyette, ERT'nin Türkiye Temsilcisi Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da yer aldı. ERT üyeleri Başbakana talep, beklenti ve önerilerini iletti. Yemeğe Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Unakıtan da katıldı. Başbakan, yemekte yaptığı konuşmada; Türk ekonomisinde kaydedilen ilerlemelerden, Türkiye'ye daha fazla küresel sermaye çekilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atılan adımlardan söz etti. Türkiye'nin yakaladığı istikrar ile yabancı yatırımcılar açısından adeta bir fırsatlar ülkesi haline geldiğini söyleyen Başbakan Erdoğan son 5 yıldır köklü bir ekonomik değişim sürecinden geçen Türkiye'nin 489 milyar dolar gayrı safi milli hasılası ile dünyanın en büyük 17'nci, Avrupa'nın ise en büyük 6'ncı ekonomisi olduğunu söyledi. Türkiye'nin demir-çelik, cam, mega yat ve gemi üretimi açısından çok önemli bir noktada bulunduğunu ifade eden Erdoğan, geçen yıl dünyanın önde gelen markaları için 1 milyondan fazla motorlu taşıt üretildiğine de dikkati çekti. Erdoğan, Türkiye'nin ihracat ve turizm konusunda da önemli atılımlar yaptığını vurgulayarak, "Türkiye; emin adımlarla, kararlı adımlarla, geleceğe güvenle ve umutla bakarak yoluna devam etmektedir'' dedi. Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 65'ini Avrupa ülkelerine yaptığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

KİŞİ BAŞINA 10 BİN DOLAR
"Bu itibarla AB bünyesinde çeşitli platformlarda cereyan eden Türkiye'ye ilişkin 'tam üyelik' dışı yeni formül tartışmalarının yersiz ve stratejik değerlendirmelerden yoksun olduğunu düşünüyorum. Dünya ekonomisinde söz sahibi olmak isteyen AB'nin; Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında uluslararası ticaret ve enerji köprüsü olan dinamik bir ekonomiyi dışarda bırakması düşünülemez. Bu çerçevede, Avrupa iş çevrelerinin ve özellikle ERT'nin ülkemizin AB'ye tam üyeliği için verdiği desteğin sürmesini diliyoruz." "Türkiye olarak önümüze net hedefler koyduk ve bu hedeflere ulaşma konusunda kararlıyız'' diyen Erdoğan, kişi başına 10 bin dolar milli gelir hedefini yakalamak istediklerini de kaydetti.