kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyayı kurtaran adam: Warren Buffett

Warren Buffett'ın ABD'li sigorta şirketlerinin risklerini üstlenme teklifi ile piyasalar moral kazandı. Avrupa borsaları yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken, İMKB-100 Endeksi dün % 5.3 yükseldi..
Dünyaca ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın, ABD'de zor durumda olan kredi sigorta şirketlerinin 800 milyar dolarlık riskli tahvillerinin yükümlüğünü almayı teklif etmesi ile uluslararası piyasalarda sular duruldu. Buffett, ABD'li MBIA, Ambac ve FGIC sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini üzerine almayı teklif etti. Haberin ardından Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsaları kayıplarını azalttı ve artıya geçti. Avrupa borsaları ortalama yüzde 3'e yakın yükselirken, İMKB-100 Endeksi de dün yurtdışı borsalara paralel değer kazandı. Borsa dün yüzde 5.31 değer kazanarak, 43 bin 539 puana kadar yükselerek en çok yükselen borsa oldu. Borsada işlem hacmi 2 milyar YTL oldu. Uluslararası piyasalardaki toparlanma ile önceki gün 1.23 YTL'ye kadar yükselen dolar dün 1.21 YTL'ye geriledi. Bankalararası piyasada dolar dün 1.2145-1.2160 YTL'den kapandı. Önceki gün yüzde 167 seviyelerine kadar tırmanan bono faizleri de dün piyasalardaki iyimser hava ile geriledi. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 16.84'e geriledi.

DOLAR 1.21'E GERİLEDİ
Buffett'ın sigorta şirketlerini kurtarmaya yönelik teklifi Wall Street'li yatırımcılar arasında da sevinçle karşılandı. Açıklamaların ardından ABD vadeli işlemleri yükselişe geçti ve Amerikan borsaları dün yükselişle açıldı. Dow Jones Endeksi dün açılışta yüzde 1.43 değer kazandı. ABD borsalarının verdiği moral ile Avrupa borsaları da kazançlarını artırdı. Londra Borsası yüzde 3.38, Paris Borsası yüzde 3.37 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 3.33 değer kazanırken, gelişmekte olan ülke borsaları da Avrupa ve ABD piyasalarına paralel yükselişlerini sürdürdü. Rus Interfax Endeksi yüzde 4.3 yükselirken, Brezilya'nın Bovespa Endeksi ise yüzde 3.4 değer kazandı. Dolar dün uluslararası para birimleri karşısında geriledi. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.63'lük artışla en çok değer kazanan para birimi olurken, Arjantin Pezosu ve Rus Rublesi de en çok değerlenen paralar arasında yer aldı.
Haberin fotoğrafları